Barendrechts Dagblad | Weer beelden en gevels beklad in centrum
mainImage

Weer beelden en gevels beklad in centrum

Het beeld van Pim Fortuyn in de Korte Hoogstraat
12 juni 2020, 09:55 uur
Algemeen

In het centrum van Rotterdam zijn in de nacht van donderdag op vrijdag weer beelden en gevels besmeurd met verf. Onder meer een gevel van Kunstcentrum Witte de With en het standbeeld van Pim Fortuyn in de Korte Hoogstraat moesten eraan geloven. Het Piet Hein-standbeeld in Delfshaven is besmeurd met de teksten 'killer' en 'dief'. 

Het vandalisme is gepleegd door een actiegroep die zich op Facebook 'Helden van Nooit' noemt. ''Voortbordurend op de inmiddels internationale Black Lives Matter-beweging, en vertrekkende vanuit hetzelfde anti-racistische en dekoloniale perspectief, leveren wij met deze acties kritiek op de verheerlijking van het Nederlands kolonialisme en het martelaarschap van Pim Fortuyn. Wij plaatsen de standbeelden in de juiste context en eisen verwerping van deze onterechte ‘helden’'', aldus de actiegroep.

''Wij hopen met deze Helden van Nooit-acties een krachtig signaal af te geven. We eisen hiermee de verwerping van deze onterechte ‘helden’ en bekritiseren de collectieve herinnering aan de Nederlandse geschiedenis, en hoe deze ook voortleeft in musea. We sluiten ons daarmee aan bij de internationale dekoloniale en anti-racistische gemeenschap. Wij zijn door heel Nederland georganiseerd. Jullie zullen van ons horen'', wordt er geschreven.

Het beeld van Fortuyn werd vorige week, na de demonstratie van Black Lives Matter, ook al beklad met de tekst 'racist'.