Eerbetoon aan de Barendrechtse brug

23 July 2019, 09:05 uur
Algemeen
mainImage
Arco van der Lee

Ongeveer twintig mensen waren gisteren naar het monument van de Barendrechtse brug gekomen. Zij hebben bloemen gelegd bij het monument voor de Barendrechtse brug. Op 22 juli was het precies 50 jaar geleden dat de brug werd gesloten. “Dat gebeurde heel stilletjes,” zegt Arco van de Ree, ”Daarom vond ik het hoog tijd voor een postuum eerbetoon.” Samen met een paar ander brugliefhebbers legde hij bloemen bij het monument.
De Barendrechtse brug werd geopend in 1888. Voor de Hoeksche Waarders betekende dat een hele verbetering. Ze konden nu gemakkelijk de Oude Maas oversteken. Tot die tijd ging dat alleen met een veerboot.

Later werd de brug berucht door files die elk jaar langer werden. Als snel kreeg de Barendrechtse brug de bijnaam ‘Brug der Zuchten’. De komst van de Heinenoordtunnel maakte een eind aan het fileleed. Toch is het markante bouwwerk nog niet vergeten, merkte Van de Ree.

Van de Ree vindt het niet erg, dat er weinig mensen aanwezig waren. “Het gaat om het gebaar,” zegt hij. ”De brug zit in het collectief geheugen van Barendrecht en de Hoeksche Waard, want er worden nog steeds verhalen over verteld.” Van de Ree heeft die verhalen verzameld en gebundeld in het boek ‘Baken in het Landschap’, dat begin september verschijnt.
Het monument van de Barendrechtse brug bestaat uit een gedeelte van een van de heftorens. Het staat sinds september 1982 bij het Barendrechtse bruggenhoofd.


Door: Arco van de Ree