Barendrechts Dagblad | Drone vliegt door de Dorpskerk
mainImage

Drone vliegt door de Dorpskerk

Afbeelding is niet meer beschikbaar
4 november 2018, 11:29 uur
Algemeen

Twee dronepiloten kregen zaterdag 3 november alle ruimte in de Dorpskerk. De 21e eeuwse techniek vloog door de vijf eeuwen oude kerk. Peet de Rouw en Danny Cornelissen waren in de kerk op uitnodiging van de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk. Beide fotografen zetten hun drones normaal in voor het fotograferen van landschappen en industrie. Maar ook in de kerk blijkt de drone een heel nuttig instrument.

Simon Hoek en Henk de Vlaam van de Stuurgroep Toekomst Dorpskerk willen alle grafzerken in de kerk laten fotograferen. Vanaf een trap of een stelling lukt het niet om dat loodrecht te doen. Een test door Danny Cornelissen leerde dat dit met een dronecamera goed mogelijk is.

Zaterdag zijn alle stoelen weggehaald uit het deel van de kerk waar de grafstenen liggen. Ook werden de ventilatoren uitgezet. Daarop konden vanuit een drone de zerken stuk voor stuk worden gefotografeerd.

“We waren aanvankelijk bang dat de drone tegen het orgel of een kaarsenkroon zou kunnen botsen. Maar dat blijkt niet zo te zijn”, zegt Simon Hoek. Peet de Rouw bevestigt dat. Op zijn drone zitten sensors die voorkom en dat het toestel ergens tegenaan botst.
De Stuurgroep Toekomst Dorpskerk wil de foto’s gebruiken op haar website. Wie op de foto klikt, ziet dan de informatie die over de overledene bekend is. Die gegevens zijn in 2012 verzameld voor het jubileumboek van de kerk. Op deze manier wordt de informatie voor een nog groter publiek toegankelijk. Deze aanvulling op de website wordt in de loop van 2019 verwacht.

“We krijgen regelmatig bezoek van mensen die graag in de kerk willen kijken, omdat hier een voorouder begraven is. Dat gebeurt tijdens de Open Monumentendag, maar ook gewoon in de loop van het jaar”, vertelt Simon Hoek.

In de kerk liggen vijftig grafzerken. De vroegste dateert uit 1584, de jongste uit 1820.


Foto: Digitaal Dagblad