Barendrechts Dagblad | Denk wil vluchtelingen hier houden

Denk wil vluchtelingen hier houden

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Denk wil dat Rotterdam zich ‘’keihard’’ inzet om te voorkomen dat vluchtelingen worden uitgezet die vermoedelijk het slachtoffer zijn van mensenhandel. Tweehonderd vluchtelingen deden op aanraden van juristen aangiften van mensenhandel in de hoop dat ze hiermee het uitzettingsbeleid konden vertragen. Maar een tijdelijke aanpassing van het uitzettingsbeleid door staatssecretaris Harbers rijdt dit verzoek in de wielen. De vluchtelingen, die in Nederland aangifte deden van mensenhandel, zullen worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze als eerste zijn geregistreerd middels het Dublin-verdrag.

De Turkse beweging Denk vindt dit ongepast omdat hun aangifte in Nederland nog in behandeling is. ‘’Verschillende organisaties zoals HVO Querido, Leger des Heils, Humanitas, Fairwork en andere luiden hierover de noodklok’’, aldus raadslid Enes Yiğit, die twee weken in het nieuws was toen hij met partijleider Kuzu in Israël werd ondervraagd over het rondlopen met de Palestijnse vlag.

‘’Deze slachtoffers zullen geen aangifte doen onder de dreiging van uitzetting door de Dublinclaim. Dit bemoeilijkt de internationale strijd tegen mensenhandel. Slachtoffers van mensenhandel moeten altijd de mogelijkheid hebben om aangifte te doen ongeacht hun verblijfsstatus. Als deze mogelijkheid er niet is, zullen deze slachtoffers buiten het toezicht van het OM en de politie om, in een systeem van uitbuiting terechtkomen.’’

 


Foto: Digitaal Dagblad