Door Hans Maaskant
Autocleaningbedrijf Autofer aan de Dordtsestraatweg 56 en 68 in Barendrecht, heeft een dispuut met de gemeente Barendrecht en dat zit de eigenaren Fred van Helsland en Marjon Kesselaar niet lekker. Sterker nog, de hardwerkende, al jaren samenwonende ondernemers hebben er slapeloze nachten van. Maar wat is in het kort omschreven het geval? Het pal naast hun woonhuis aan de Dordtsestraatweg 56 gelegen parkeerterrein van 800 vierkante meter, vlakbij de achterkant van de Makro, mag na een decreet van de gemeente Barendrecht op straffe van een dwangsom niet meer worden gebruikt als opslag voor hun auto’s en caravans. Ruimte die ze overigens heel goed kunnen gebruiken. Bij de directe overbuurman Koolaard.com eveneens een autobedrijf, ligt overigens een zelfde soort stenen parkeerplaats van ongeveer gelijke omvang, maar daar heeft de gemeente Barendrecht géén problemen mee. Maar waarom dan wel met Autofer, dat sinds kort ook aan in- en verkoop van occasions doet? Waarom moeten zij een vergunning voor het bestrate parkeerterrein op hun eigen grond hebben? Een terrein dat zij jarenlang in gebruik hebben gehad?
Ambtenaren
Het spreekt voor zich dat er Barendrechtse ambtenaren, van onder meer de afdeling handhaving, met de voor Fred en Marjon pijnlijke materie zijn belast. Verantwoordelijk wethouder is echter Arnoud Proos van SGP-Chisten Unie. Die heeft onder meer Economische Zaken, inclusief ontwikkeling van bedrijventerreinen in zijn portefeuille. Een telefoontje naar hem voor een toelichting, zou dus midden in de roos zijn. Een van Proos’ stellingen is namelijk, dat de gemeente Barendrecht welwillend en ondersteunend is in de richting van het bedrijfsleven. En ook om te kijken wat de gemeente kan verbeteren en waar de overheid een stapje terug kan doen. ‘Ik zie dat onze ambtenaren maximaal meedenken met de wensen van ondernemers’, is een van zijn uitspraken. Maar Autofer dan?
Marianne Zwagerman
Een bijkomstigheid is, dat schrijfster Marianne Zwagerman onlangs door Arnoud Proos is uitgenodigd om één dag wethouder in Barendrecht te zijn. De kordate ondernemer en publiciste, die voorheen zélf werkzaam was in de autobranche, vindt dat ondernemers meer waardering moeten krijgen en opgeteld aan minder regels moeten voldoen. Een van haar andere stellingen is dat het bedrijfsleven zich kapot laat reguleren door overheden en dat dat handenvol geld kost. En laat dát nou ook op Autofer slaan. Helaas heeft Zwagerman na uitgebreid mailverkeer met Autofer vooraf besloten het verzoek tot een afspraak met Fred en Marjon op het gemeentehuis te negeren. “Ik kan mijn ene dag in Barendrecht niet besteden aan individuele gevallen. U moet bij de verantwoordelijke wethouder zijn”.
Vragenuurtje
Op woensdag 29 mei kwijt Marianne Zwagerman zich namelijk van haar taak op het gemeentehuis in Barendrecht, nadat ze symbolisch de sleutels en de dossiers van wethouder Proos heeft overgenomen. Het dossier van Autofer kent ze deels. Zwagerman zou ‘tijdens een vragenuurtje, zoals in de Tweede Kamer gebruikelijk is’ door Fred van Helsland en Marjon Kesselaar bevraagd kunnen worden over de materie, maar ze weigert een persoonlijk onderhoud. Voor de volledigheid: de ondernemers van Autofer hebben wethouder Proos nooit persoonlijk gesproken. Er is deze week wél een telefonisch onderhoud geweest met wethouder Peter Luijendijk (CDA, met onder meer Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille). Dat heeft uitgemond in een afspraak op het gemeentehuis op 17 juni. De zaak krijgt dus een vervolg.
Door: Hans Maaskant