Unieke Rotterdamse oorlogsfilms opgedoken

9 August 2019, 11:07 uur
Vroeger
mainImage
Museum Rotterdam

Er zijn unieke beelden opgedoken van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal, in totaal 120 minuten aan beelden, laten zien hoe het dagelijks leven tussen 1940 en 1945 zich afspeelde. Dat meldt de NOS.

De beelden zijn gedurende de oorlogsjaren gemaakt door de Haagse havenondernemer Jan Jurling. Na zijn dood in 1986 heeft zijn dochter de beelden in haar bezit gekregen. De blikken lagen dertig jaar bij haar op zolder, totdat ze een bericht in de krant las dat er oorlogsmateriaal gezocht werd. De beelden belandden in Museum Rotterdam.

Aan de Rotterdamse filmmaker Joop de Jong is gevraagd om een selectie te maken uit het materiaal. De Jong deed dit in het verleden al vaker als er nieuw materiaal opdook. In drie korte films neemt hij de bezoeker mee naar het 'gewone' leven in de Rotterdamse oorlogsjaren. "Al die dingen die wij weten, waarover we gelezen hebben", zegt De Jong tegenover de NOS, "die zien we nu voor het eerst op bewegend beeld".

"Het was soms ook levensgevaarlijk wat Jurling deed, want je mocht helemaal geen militaire dingen filmen", aldus De Jong. Waarom Jurling het toch deed, weet hij niet. "Er waren in die tijd nog geen vloggers, YouTube bestond nog niet, maar toch wilde hij zoveel mogelijk vastleggen. Hij deed ook zijn best om dat zo mooi mogelijk te draaien, ik denk dat hij gewoon een tijdsdocument wilde maken."

Van de 120 minuten beeldmateriaal is nu nog lang niet alles gebruikt. "Het is wel heel mooi materiaal en ik zou er graag nog iets mee doen, dus ik wacht af."


Door: NOS