Barendrechts Dagblad | Film over Rotterdam in de winter van 1940
mainImage

Film over Rotterdam in de winter van 1940

13 november 2019, 14:55 uur
Vroeger

In die bange tijd vol oorlogsdreiging, filmde Joh de Boom de zeer strenge winter met een prachtig beeld van de Schiekade. Maar de winter van 1939 en 1940 was wel de koudste sinds 1845 en is het onderwerp van de nieuwste terugkijkfilm die de Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn over het Rotterdam van toen heeft gemaakt en nu op zijn website heeft gepubliceerd.

Die kou had grote gevolgen. Zo vond men op 2 januari aan het Toepad in Tuindorp-Vreewijk een 17-jarige fabrieksarbeider stervend naast zijn fiets. Omdat er geen tekenen van geweld waren, moest hij door de kou bevangen zijn geweest. Ook meldden de kranten een sterke stijging van het aantal begrafenissen op de begraafplaats in Rotterdam-Crooswijk. Op 30 januari werd onder zeer zware omstandigheden de zesde Elfstedentocht verreden. Van de 2716 toertochtrijders bereikten er slechts 27 de finish.

Bij die strenge vorst probeerde men het scheepvaartverkeer in eerste instantie nog gaande te houden door schepen te voorzien van een ijsbrekerneus en in konvooi te varen, maar uiteindelijk kon ook dát niet meer en lagen er bijna 1000 binnenvaartschepen in de Waalhaven te wachten op betere tijden.

De kachels snorden en de kolenhandelaren verkochten driemaal neer kolen dan normaal. Maar door de sneeuwval, het wegvallen van de binnenvaart,  én het vorderen van vrachtauto`s in verband met de mobilisatie, ontstond een groot  te kort aan spoorwagons en vrachtauto`s, waardoor de voorraden snel schaars werden. Maar ondanks de kou en de oorlogsdreiging, probeerde het publiek zich te vermaken.

Wie dit interessante stukje geschiedenis wil zien kan daarvoor terecht op de website van Bas Romeijn.


Foto: Bas Romeijn