Barendrechts Dagblad | Beelden van Rotterdams Bloemencorso in 1934

Beelden van Rotterdams Bloemencorso in 1934

14 augustus 2019, 09:55 uur
Vroeger

Het Bloemencorso was in de dertiger jaren een vast onderdeel van de vieringen van de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus. De heer J. de Klerk, eigenaar van een bekende meubelzaak in het vooroorloorlogse Rotterdam, filmde een deel van de voorbij trekkende stoet. De Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn kwam deze beelden tegen tussen ander filmmateriaal dat hij van het Stadsarchief Rotterdam kreeg. Met behulp van een verzamelaar van oude Rotterdamse ansichtkaarten werd ook de plek terug gevonden waar de opnamen gemaakt werden.

De heer de Klerk had op de Nieuwe Binnenweg tussen de Ruilstraat en de Pupillenstraat de stoet gefilmd. Te zien zijn de wagens Van Rossums Troost tabak, A. Driessen Cacao,  Brouwerij D’ Oranjeboom en van de Homburg Pudding en sausenfabriek.

Romeijn heeft de beelden opgeknapt en gemonteerd waarbij hij voor de voor de voice-overtekst gebruik heeft gemaakt van een krantenverslag. Daarmee is het terugblik geworden op het Rotterdam van toen. De beelden heeft Romeijn geplaatst op zijn website.