Barendrechts Dagblad | Wijnaldum draagt in 1/8 finale EK band met tekst 'OneLove'
mainImage

Wijnaldum draagt in 1/8 finale EK band met tekst 'OneLove'

22 juni 2021, 20:33 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

International Georginio Wijnaldum draagt zondag in de achtste finale van het Europees kampioenschap in Boedapest een aanvoerdersband met daarop de tekst 'OneLove'. Dat hebben de spelers van Oranje afgesproken.

"Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding. We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt te steunen", zegt Wijnaldum.

In Hongarije werd vorige week een omstreden wet aangenomen. Informatie over onder meer homoseksualiteit en geslachtsoperaties moet voortaan worden weggehouden voor jongeren. Dat treft niet alleen het onderwijs, maar kan er ook toe leiden dat bepaalde boeken en films niet zomaar kunnen worden uitgegeven of uitgezonden. De wet veroorzaakte in heel Europa veel verontwaardiging en kwam dinsdag ook aan de orde bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Nederland en twaalf andere EU-landen willen dat de Europese Commissie in actie komt en zo nodig naar het Europees Hof van Justitie stapt. Maar Nederland wil ook kijken of het zelf de Europese rechter kan inschakelen.

De Duitse aanvoerder Manuel Neuer speelde de eerste twee groepswedstrijden op het EK met een regenboogkleurige aanvoerdersband om de arm. Het stadsbestuur van München wilde de Allianz Arena woensdag tijdens het duel tussen Duitsland en Hongarije in de regenboogkleuren laten oplichten. Dat mag niet van de UEFA tijdens de wedstrijd, wel op een aantal andere dagen.

Premier Mark Rutte liet maandag tijdens de interland van Oranje op het EK tegen Noord-Macedonië (3-0) weten dat de sport wat hem betreft buiten de discussie gelaten moest worden. De KNVB en de spelers, die de voorbije dagen geregeld over het onderwerp werden aangesproken, wilden wel iets doen.

De vorige jaar gestarte #OneLove-campagne is één van de twintig onderdelen van het "gezamenlijke aanvalsplan" tegen racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. Het plan heeft vier pijlers: bewustwording, opsporing, sanctionering en samenwerking.

In november 2020 droeg het Nederlands elftal bij de wedstrijd tegen Spanje tijdens de warming-up voor het eerst shirts met het logo van OneLove. Ook bij de WK-kwalificatiewedstrijden in maart en de oefenwedstrijden in mei en juni prijkte het logo op deze shirts.

"Voetbal verbindt mensen over de hele wereld. Verschillen doen er niet toe omdat alle voetballers en voetballiefhebbers minimaal één ding gemeen hebben: de liefde voor het voetbal", stelt de KNVB. "Met de OneLove campagne dragen we - Oranje, KNVB en andere partijen in het voetbal - uit dat we vóór verbinding en dus tegen uitsluiting en discriminatie zijn."


Door: ANP | Foto: ANP