Toch complimenten voor Sparta ondanks verlies

21 August 2022, 23:12 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Berghuis in duel met Mijnans

door Piet Ocks

Vooraf had Sparta getekend voor de kleinst mogelijk nederlaag. Achteraf was er toch het gevoel dat er meer had in gezeten tegen het stroef en slordig spelende Ajax, 0-1

Daarom vond trainer Maurice Steijn dat zijn spelers een compliment verdienden, gezien de geboden tegenstand. "We hebben er een wedstrijd van gemaakt. Geknokt, en bij vlagen heel behoorlijk gevoetbald. We bleven tot het laatst in de wedstrijd en met een beetje geluk valt-ie op het einde nog binnen. Daar ben ik wel chagrijnig over, dat we geen bal hebben binnen geschoten."

Een individuele actie van Steven Bergwijn na 37 minuten bleek toereikend voor de zege van Ajax. Met een tegendraadse schuiver liet hij via de binnenkant van de paal Sparta´s betrouwbare doelman Nick Oli kansloos. Ajax imponeerde allerminst op Het Kasteel, waar de ploeg slordig speelde. ,,Het was een beetje stroef en gezapig", vond Bergwijn. ,,Het kon soms wel een tempo hoger en we hadden die tweede treffer moeten maken. Maar we hebben de wedstrijd wel gecontroleerd en weinig tot niets weggegeven.´´

Antony ontbrak bij Ajax, omdat hij zich niet klaar voelde om in actie te komen. De Braziliaan heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Manchester United. Sparta-trainer Maurice Steijn hield vast aan zijn 4-3-3-formatie en koos voor Sven Mijnans, Shurandy Sambo en Joshua Kitolano in plaats van Dirk Abels, Arno Verschueren en Younes Namli.

Ajax kende een langdurig veldoverwicht en kwam tot een enkele mogelijkheid van Steven Bergwijn. Aan de andere kant produceerde Sven Mijnans een rollertje na een steekbal van Joshua Kitolano, waarmee doelman Remko Pasveer geen moeite had.

Vervolgens schakelde Ajax een tandje bij. Eerst schoot Berghuis voorlangs en even later raakte Devyne Rensch de paal. Tussendoor zette de tegenvallende Tadic Sparta´s doelman Nick Olij nog aan het werk, die de vrije trap van de aanvoerder tot hoekschop verwekte.

Trainer Maurice Steijn besloot in de rust te wisselen. Vito van Crooij bleef in de kleedkamer achter en Younes Namli kwam in zijn plaats. Na een krap uur kreeg Sparta de eerste serieuze kans van de wedstrijd. Met een handige bal bediende Jonathan de Guzmán de actieve Mijnans, die zijn schot zag gekeerd door Pasveer. En Sparta kreeg na zeventig minuten nog een goede kans. Een lange bal van Olij werd goed verlengd door spits Lauritsen tot bij Namli, die Pasveer tot een redding noopte, waarna ook Jason Lokilo kon uithalen. Pasveer had ook op diens poging een antwoord.

Waardoor Sparta tot dusver één punt uit drie wedstrijden verzamelde in de moeilijke openingsfase van de competitie. "Dat kan gebeuren,´´ reageerde trainer Maurice Steijn, ´´maar je moet naar de tegenstanders kijken. Ik maak me vooralsnog geen moment zorgen over de ranglijst. Deze wedstrijd heeft mij heel veel vertrouwen gegeven voor de rest van dit seizoen."

Opstelling Sparta Rotterdam: Nick Olij, Shurandy Sambo (67. Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar (87. Charles-Andreas Brym), Mica Pinto, Joshua Kitolano, Jason Lokilon(78. Mario Engels), Jonathan de Guzmán (87. Mike Eerdhuijzen), Tobias Lauritsen, Sven Mijnans, Vito van Crooij (46. Younes Namli).