mainImage
Orange Pictures
Mo Rayhi

door Piet Ocks

Na het late puntenverlies bij Feyenoord (2-2) en tegen PSV (2-2), liet Sparta bij Heerenveen (2-1) opnieuw de punten liggen. Ruim tien minten voor tijd draaide ook Heerenveen de achterstand van 0-1 om in een 2-1 zege.

En opnieuw bleek de kwetsbaarheid van Sparta's afweer. Nu was het rechtsback Dirk Abels, die naïef verdedigde tegen invaller Chidera Ejuke.
Eerst vond de linkerspits na enkele kapbewegingen ongehinderd de verre bovenhoek (1-1) en even later passeerde hij de zwak verdedigende Abels opnieuw, waarna zijn schuiver onder de arm van doelman Ariel Harusch doorgleed: 2-1.

''Voor het eerst ben ik pissig na een nederlaag'', mokte Sparta's trainer Henk Fraser na het onnodige verlies. ''Als je in de slotfase vanaf de zijkant een tegenstander zo laat inschieten, daar ben ik kwaad over. Het leek wel verdedigen op amateurniveau. Maar ook omdat we bij de voorsprong van 0-1 de wedstrijd op slot hadden kunnen gooien. Want we zijn opnieuw niet weggespeeld. We hebben opnieuw aangetoond dat we goed mee kunnen op eredivisieniveau. We kwamen ook na onze voorsprong ook niet overdreven in de problemen.''

Opmerkelijk was dat Henk Fraser de voorkeur gaf aan Lars Veldwijk ten koste van Halil Dervisoglu naast Ragnar Ache in de pits. Voor de Zuid-Afrikaans international betekende het zijn eerste basisplaats in de competitie dit seizoen. De keuze rechtvaardigde hij halverwege de eerste helft, toen hij een voorzet van Abdou Harroui tot 0-1 verlengde.

Eerder was al Heerenveen de openingstreffer nabij na een te korte terugspeelbal van Bart Vriends, die door Jens Odgaard werd onderschept. Goed uitkomen van Ariel Harush voorkwam een treffer van de Deen, waarna Mitchell van Bergen naliet de bal in het verlaten doel te plaatsen.

Het overwicht van de Friezen in de beginfase uitte zich vooral in balbezit en dreiging, zonder dat het Sparta echt in de problemen bracht. Rodney Kongolo leek op weg naar de 1-0, maar hij bleek de bal met de hand te hebben geraakt, voordat hij doelman Harush passeerde.

Rechtsback Ricardo van Rhijn was met zijn knal van afstand voor rust het dichtst bij de gelijkmaker, maar hij raakte de kruising. Sparta leek zelfs nog direct na rust dicht bij de 0-2, maar de kopbal van Veldwijk verdween naast het doel van Heerenveen. ''Die had er ook wel in gemogen,'' vond de spits naderhand. ''Maar ik ben blij met mijn aandeel in die ene goal.''

Een kwartier voor tijd kreeg Halil Dervisoglu (voor Veldwijk) zelfs de kans op 0-2, maar zijn schot werd geblokt. Uit de counter tekende Ejuke alsnog voor 1-1. Niet veel later zorgde diezelfde Ejuke uit een lastige hoek voor de 2-1.
In de slotfase kreeg Mohamed Rayhi de ultieme kans, maar zijn inzet werd twee minuten voor tijd op de lijn gered door doelman Warner Hahn. Waarna Harroui met een schot op de lat ook nog bijna voor de gelijkmaker zorgde.

Opstelling Sparta: Harush, Abels, Vriends (84. Piroe), Mattheij, Faye; Harroui, Smeets (80. L. Duarte), Auassar, Rayhi; Ache, Veldwijk (72. Dervisoglu).