17 March 2024, 18:53 uur
Orange Pictures
Arno Verschueren.

door Piet Ocks

Zelfs Sparta leek lange tijd te sterk voor Ajax. Tot twee minuten voor tijd leidde de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk nog met 2-1. Totdat invaller Steven Bergwijn een voorzet van de andere invaller Chuba Akpom kon verlengen tot de gelijkmaker: 2-2

Het leidde tot teleurstelling op het uitverkochte Kasteel, waar Sparta de vijfmans verdediging van Ajax herhaaldelijk in de problemen bracht. ‘’Jammer, dat we niet hebben gewonnen’’ vond Arno Verschueren later, ‘’we hadden de kans. Dat gevoel heb ik steeds gehad. Maar ik ben blij met mijn twee treffers. Het is mooi om twee keer tegen Ajax te scoren.’’

Al na vijf minuten glipte Koki Saito langs Gaaei, zijn voorzet op Arno Verschueren eindigde evenwel in de handen van doelman Ramaj. Even later kopte Brian Brobbey op aangeven van Jordan Henderson rakelings naast. Het was op een strak schot van Gaaei na, dat Nick Olij knap onschadelijk maakte, de enige mogelijkheid, die Ajax in die periode creëerde.

Nadat Shunsuke Mito met een goede pass Arno Verschueren de kans had gegeven op de openingstreffer, was het even later Koki Saito, die Arno Verschueren de mogelijkheid bood om met een schuiver in de verre hoek de 1-0 in te schieten.

Twee minuten na rust leek het de wedstrijd van Arno Verschueren te worden. Een voorzet van Pelle Clement belandde bij Sparta’s aanvallende middenvelder, die van dichtbij naar 2-0 mikte.

Ondanks langdurig balbezit van Ajax en pogingen van Anton Gaaei, Chuba Akpom en Jorrel Hato hield Sparta vooral dankzij Nick Olij vooralsnog stand. Pas na 65 minuten moest Sparta’s doelman zich echter alsnog gewonnen geven, toen Henderson met een goede voorzet het hoofd vond van Akpom: 2-1. Waarna Ajax de jacht op de gelijkmaker inzette met mogelijkheden voor Brobbey en Branco van den Boomen. Twee minuten voor tijd gleed Steven Bergwijn na een voorzet van Akpom alsnog de 2-2 binnen.

In de blessuretijd leek Sparta’s winnende nog nabij, maar hield Ahmetcan Kaplan de doorgebroken invaller Charles-Andreas Brym vast met een rode kaart voor de verdediger als gevolg.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Saïd Bakari, Rick Meissen (73. Tijs Velthuis), Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Metinho (81. Jonathan de Guzmán), Arno Verschueren, Pelle Clement (81. Hamza el Dahri); Shunsuke Mito (68. Camiel Neghli), Tobias Lauritsen (81. Charles-Andreas Brym), Koki Saito.