2 April 2024, 22:01 uur
Orange Pictures
Koki Saito.

door Piet Ocks

Sparta komt op toeren. Na de 4-0 op Fortuna op Het Kasteel mocht Vitesse uiteindelijk beide handen stevig dichtknijpen met 1-4. Sparta hield daarmee de zege in het Gelredome beperkt, maar had eenvoudig een veel grotere marge kunnen bereiken. Met de overwinning is Sparta met de voorlopig achtste plaats weer volop in de race in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal.

‘’We geven de kansen veel te gemakkelijk weg,’’ luidde de kritiek van Vitesse- aanvoerder Marco van Ginkel. ‘’Deze nederlaag is een bittere pil.’’ Want kansen kreeg Sparta in overvloed, waarbij de twee niet gegeven discutabele strafschoppen niet eens meegerekend.

Sparta begon zeer voortvarend. Al in de 7de minuut mikte Shunsuke Mito naar 0-1 na zwak uitverdedigen van Vitesse. En na 19 minuten stond Koki Saito al te juichen voordat Pelle Clement na een fraaie solo de 0-2 vond. Een tegenvaller was, dat nadat Tobias Lauritsen nog het zijnet had getroffen, de spits met een enkelblessure moest worden vervangen door Charles-Andreas Brym.

Het weerhield Koki Saito er niet van om op aangeven van Djevencio van der Kust en na een fraaie solo de 0-3 in te tikken. De wedstrijd leek al gespeeld, maar een kopbal van Kozlowski uit een hoekschop bracht de spanning in blessuretijd nog even terug, maar Nick Olij hield Sparta op de been.

Ook na rust bleef Sparta oppermachtig. Brym kreeg al snel de grootste kans op de 1-4, maar hij verslikte zich in de mogelijkheid. In de 58ste minuut legde Pelle Clement een vrije trap op het hoofd van de meegekomen Mike Eerdhuijzen, die fraai inkopte.

In de 63ste minuut gaf scheidsrechter Edwin van de Graaf aanvankelijk een strafschop aan Sparta vanwege hands, maar de VAR had zijn twijfels, waarna de strafschop alsnog werd teruggedraaid.

‘’We moeten oppassen dat we niet te gemakzuchtig worden,’’ was de enige kritiek van uitblinker Pelle Clement, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, na afloop. ‘’Aan het eind van de eerste helft speelden we te laconiek,’’ vond ook Mike Eerdhuijzen, al raakten we niet in paniek. Het is alleen jammer van die ene tegengoal.’’

Het kon trainer Jeroen Rijsdijk amper deren. ‘’Twee achtereenvolgende wedstrijden gewonnen. We hadden alleen meer goals moeten maken. We sprongen soms slordig met de kansen om, maar verder hebben we niets te klagen.’’ Waarna hij besloot de complimenten te maken aan Djevencio van der Kust, die de door Feyenoord begeerde aanvaller Hadj-Moussa onzichtbaar maakte. ‘’Hij heeft vaak kritiek gekregen, maar vanavond heeft hij het voortreffelijk gedaan.’’

Opstelling Sparta:Nick Olij, Said Bakari, Bart Vriends (61. Rick Meissen), Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Metinho (80. Rayvien Rosario), Shunsuke Mito (61. Camiel Neghli), Pelle Clement, Tobias Lauritsen (25. Charles-Andreas Brym), Arno Verschueren, Koki Saito (80. Jonathan de Guzman)