Smitshoek geeft overwinning uit handen

15 September 2019, 13:16 uur
John van Nueren

In een amusante wedstrijd tegen Zwaluwen Vlaardingen gaf Smitshoek in de blessuretijd de overwinning uit handen. Door een ongelukkige eigen goal van Vincent Verbond werd het uiteindelijk nog 3-3. Een uitslag die gezien de gehele wedstrijd terecht was, maar wel zuur dat het zo moest eindigen.

Smitshoek startte net als in de andere twee wedstrijden overtuigend. Na 2 minuten kwam Bart Deprez al in positie om te scoren, maar zijn poging werd ternauwernood geblokt door een Vlaardingens been. Na 10 minuten nam Zwaluwen het initiatief over, mede omdat het Smitshoekse middenveld slordig omging met de opbouw. Veel dom balverlies leidde een aantal gevaarlijke aanvallen in. Met name de sterke spits Adair Veiga was een plaag voor de Smitshoek defensie. De 1-0 viel dan ook niet onverwacht, maar wel ongelukkig. In een uiterste poging een voorzet te onderscheppen werkte aanvoerder Rutger van der Kleij de bal achter zijn eigen doelman Stef Doedee.

Smitshoek rechtte de rug zocht de aanval zonder echt tot uitgespeelde kansen te komen. In de 38eminuut leverde de tot dan toe ongelukkig spelende Jurien Reineta  een perfecte voorzet af, die door spits Bart Deprez met een fraaie volley in de doel werd gewerkt. De 1-1 werkte verlammend op de gastheren, maar Smitshoek verzuimde door te drukken. Tot de rust gebeurde er niet veel meer.

Na de pauze kwam Alex Rekondie Ryan v Dijk vervangen (hij was deze week ziek geweest). Direct na de rust had de invaller de 1-2 op zijn schoen, maar in plaats van zelf te schieten wilde hij de bal voorgeven, waardoor de zwaluwen defensie kon opruimen. Bij de gastheren ontstond veel irritatie doordat scheidrechter Van der Ketterij in hun ogen wat te vaak  in het voordeel van Smitshoek floot, na 2 gele kaarten wegens praten raakte de ploeg wat uit zijn doen, maar wederom konden de oranje mannen hier niet van profiteren.  Door de wissel speelde Smitshoek met veel spelers voor de bal, waardoor er erg veel ruimte op het middenveld ontstond. Hierdoor ontstond een open wedstrijd met kansen aan beide kansen, maar beide doelmannen, stonden op hun post. Totdat in de 75e minuut uit een afgeslagen corner van Zwaluwen de bal fraai achter doelman Doedee werd geschoten, wederom moest Smitshoek in de achtervolging. In de 80ste minuut, net nadat Damian v/d Oever Yassin Ballah had vervangen, frommelde Alex Rekondie de bal na een corner binnen 2-2. Trainer  Richard Middelkoop wilde meer en bracht routinier Brayton Biekman binnen de lijnen voor Jurien Reineta. De verdediging van Zwaluwen was niet bedacht op zijn snelheid en kon hem alleen onreglementair afstoppen. De toegekende strafschop was een prooi voor Bart Deprez 2-3.

Zwaluwen ging alles of niets spelen en zette de Smitshoekse defensie zwaar onder druk.  De ruimte die hierdoor aanvallend ontstond werd niet goed benut. In plaats van de bal in de ploeg te houden en te gokken op de snelheid van Deprez, Biekman en Rekondie gaf de ploeg de bal veel te makkelijk weg.  Scheidrechter Van der Ketterij liet erg lang doorspelen  en in de 97e of 98e minuut belandde de bal via Vincent Verbond in het eigen doel: 3-3.