Pak rammel voor kinderlijk Sparta

14 September 2019, 21:57 uur
Sparta

door Piet Ocks

Het begon zo mooi voor Sparta in Den Haag tegen AZ. Al in de eerste minuut kwam de ploeg ook tot zijn eigen stomme verbazing op voorsprong (0-1). De vreugde was echter van korte duur. Bij rust keek Sparta zelfs al tegen een 1-4 achterstand aan, die na rust nog zou uitlopen tot 'slechts' 1-5.

Een misverstand tussen Jonas Svensson en doelman Marco Bizot en op aandringen van Bryan Smeets kon Abdou Harroui van ver de 0-1 inschieten, ondanks een verwoede poging van Ron Vlaar de inzet alsnog te achterhalen.

Met debutant Khalid Karami (voor de gepasseerde Lassana Faye) als rechtsback, waardoor Dirk Abels naar de linkerkant verhuisde, hoopte trainer Henk Fraser op meer defensieve zekerheid. Gezien de verdedigende fouten zal hij zich zeker nog eens achter de oren krabben. Of zoals Bryan Smeets zei: ''Er is zeer kinderlijk verdedigd. Als je zo slecht verdedigt, verlies je van elke tegenstander.'

Daarmee doelde hij niet alleen op de 1-1, amper twee minuten na de openingstreffer. Oussama Idrissi vond via de paal de 1-1 op aangeven van Ron Vlaar. Na ruim een half uur kon Myron Boadu een voorzet van Stengs laag in de verre hoek verlengen tot 2-1. Maar vooral bedoelde Smeets de manier waarop Boadu  de 3-1 kon binnen, omdat geen Spartaan hem in het vijfmetergebied een strobreed in de weg had gelegd bij opnieuw een voorzet van Stengs.

Op slag van rust voegde Idrissi daar nog een vierde treffer aan toe: 4-1.Sparta stelde daar, afgezien van een afgeschampt schot van Mohamed Rayhi, weinig of niets tegenover. Een machteloze aanval met een kansloze Halil Dervisoglu en een al even onzichtbare Rayhi moest zich neerleggen bij de suprematie van de Alkmaarse afweer.

Ook na rust, met de invallers Lars Veldwijk en Ragnar Ache, kon Sparta geen potten breken tegen het heersende AZ, op een enkele ongevaarlijke poging van Veldwijk na. Uit een strafschop Teun Koopmeiners na een overtreding van Dante Rico op Fredrik Midtsjö kwam AZ nog eenvoudig op 5-1.

Opstelling Sparta: Coremans, Karami, Vriends, Mattheij, Abels; Harroui, L. Duarte (46. Veldwijk), Smeets, Rigo; Dervisoglu (46. Ache), Rayhi (77. D. Duarte).