Oud-schaatscoach Ab Krook (76) overleden

15 October 2020, 13:41 uur
Sport
mainImage
ANP

Oud-schaatsbondscoach Ab Krook is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij is 76 jaar geworden. Zijn familie heeft dit bekendgemaakt.

Krook werd in januari 2019 al eens getroffen door een herseninfarct. Na een onverwacht goed herstel kreeg hij onlangs voor de tweede maal een herseninfarct.

In Nederland was Krook onder meer werkzaam als bondscoach, topsportcoördinator van schaatsbond KNSB en adviseur van de verschillende teams en individuele schaatsers. Eerder was hij ook jarenlang bondscoach in Duitsland. Krook maakte als coach/begeleider negen Olympische Spelen mee. De eerste waren die van Lake Placid in 1980, waar hij als bondscoach van de vrouwen Annie Borckink goud zag winnen.

"Zijn overlijden stemt ons triest", zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. "De schaatswereld verliest in Ab Krook een bevlogen professional. Ab toonde zich ook na zijn pensionering zeer betrokken bij het topschaatsen en sprak daar met veel kennis over. Wij wensen zijn vrouw Ineke veel sterkte bij het verwerken van dit verlies."

Krook hield er volgens eigen zeggen gedurende zijn loopbaan een ongezond werkschema op na, dat in het schaatsseizoen haast geen vrije tijd toeliet. "Dat ligt ook aan mezelf. Mijn privéleven is aangepast aan mijn werk. In de winter ben ik minder aanspreekbaar. Vrienden en familieleden weten dat. Hoewel ik veel waarde hecht aan familiecontacten, hoeven ze in de winter niet op me te rekenen."

In 2006 werd Krook benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zelf noemde hij dat later één van de mooiste momenten uit zijn sportieve leven.

Krook zal in besloten kring worden begraven.


Door: ANP