Oranje staat met lege handen na inhaalrace

24 March 2019, 22:52 uur
Orange Pictures
Teleurstelling bij Oranje na de nederlaag tegen de Duitsers.

Het Nederlands elftal heeft een inhaalrace tegen Duitsland niet met een punt kunnen belonen. Net als vier maanden geleden knokte Oranje zich na rust terug vanuit een geslagen positie. Een gelijkspel bleef echter uit, omdat Nico Schulz in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de winnende treffer wist te maken: 2-3.

Zo dreigt het kwalificatietoernooi voor het EK toch weer het karakter van een inhaalrace te krijgen voor Oranje. Als de andere landen uit groep C in juni weer in actie komen, strijden bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers om winst van de Nations League. Oranje vervolgt de groepswedstrijden voor het EK van volgend jaar zomer op 6 september met een uitwedstrijd tegen de Duitsers. In dubbele ontmoetingen met Estland en Noord-Ierland en een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland moet vervolgens minimaal de tweede plaats worden veiliggesteld.

Net als in november voor de Nations League in Gelsenkirchen had Nederland het voor rust erg lastig met de viervoudig wereldkampioen. Duitsland speelde met slechts drie verdedigers en middenvelders die voortdurend van positie wisselden. Zij slaagden er steeds weer in de snelle aanvallers Leroy Sané en Serge Gnabry te bereiken. Al na 15 minuten profiteerde Sané van een glijpartij van Matthijs de Ligt (0-1). De 0-2 van Gnabry in de 34e minuut was van grote schoonheid. In de slotfase van de eerste helft voorkwam doelman Jasper Cillessen erger toen Thilo Kehrer en Sané voor hem opdoken..

Koeman had zijn winnende ploeg van het duel van donderdag met Wit-Rusland (4-0) op één positie gewijzigd. Quincy Promes kreeg de voorkeur boven Steven Bergwijn. De speler van Sevilla zette Ryan Babel bij een achterstand van 1-0 tot twee keer toe alleen voor Manuel Neuer. De ongelukkig spelende Babel mocht zich aanrekenen dat de keeper van Bayern München twee keer redding kon brengen. Koeman wisselde hem in de rust voor Bergwijn.

Op de sterfdag van Johan Cruijff knokte Oranje zich in de tweede helft wel in de wedstrijd. Plotseling was het de thuisploeg die domineerde. Op aangeven van Depay zorgde De Ligt in de 48e minuut voor de snelle aansluitingstreffer. Met zijn achtste treffer in de laatste twaalf interlands schoot Depay zijn ploeg in de 64e minuut langszij. Een gelijkspel leek in de maak, totdat Schulz alsnog toesloeg.