Oranje-dames bereiken kwartfinales WK

25 June 2019, 23:09 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Nederlandse voetbalsters hebben weer een historische prestatie geleverd. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman staat voor het eerst in de kwartfinales van het WK, na een zwaarbevochten zege op Japan: 2-1. Lieke Martens leidde Oranje met twee doelpunten naar de laatste acht. Zaterdag staat in Valenciennes tegen Italië niet alleen een plek in de halve finales op het spel, maar ook een ticket naar de Olympische Spelen van Tokio.

Weer deed Oranje het in de slotfase. De ploeg van Wiegman stond vrijwel de gehele tweede helft onder grote druk en ontsnapte een paar keer aan een achterstand. Een verlenging leek aanstaande, tot de bal vlak voor tijd op de stip ging nadat Vivianne Miedema de bal op de uitgestoken arm van Saki Kumagai had getrapt. Martens schoot Oranje vanaf 11 meter naar de volgende ronde.

De confrontatie tussen de kampioenen van Europa en Azië golfde alle kanten op. Het werd in het volgepakte Roazhon Park een aantrekkelijk schouwspel tussen twee goed voetballende ploegen. Japan, de wereldkampioen van 2011 en verliezend finalist van 2015, liet bij vlagen prachtig combinatievoetbal zien. Oranje zocht in balbezit steeds snel de diepte. Het leverde een enerverend duel op, aanzienlijk spannender en gelijkwaardiger ook dan vier jaar geleden in Canada toen Japan in hetzelfde stadium van het toernooi met 2-1 won.

Met een hakje

Miedema raakte al in de vijfde minuut met een van richting veranderd schot de buitenkant van de paal. De spits, die als een van de weinigen in de groepsfase aantoonde in topvorm te zijn, zag even later een kopbal via een Japanse naast gaan. Uit de hoekschop die daarop volgde, opende Martens de score. De linksbuiten, die zo op zoek is naar haar grootste vorm van het EK 2017, tikte de bal met een hakje in het doel. De Japanse keepster was kansloos omdat de bal onderweg nog werd geschampt door Yuika Sugasawa.

De ploeg van Wiegman controleerde het duel, maar moest kort voor rust toch de gelijkmaker incasseren na een prachtige Japanse aanval. Mana Iwabuchi zette Yui Hasegawa alleen voor keepster Sari van Veenendaal en de middenveldster schoot beheerst de 1-1 binnen. Het doelpunt gaf het zo moeizaam scorende Japan vertrouwen, want in de tweede helft namen de Aziatische vrouwen steeds meer de regie in handen. Oranje moest achteruit, ontsnapte een paar keer aan een tegentreffer en trok vlak voor tijd toch de winst naar zich toe.