Koeman dichter bij Barcelona. Maar toch naar EK?

17 August 2020, 17:33 uur
Sport
mainImage
ANP

Steeds duidelijker wordt dat Ronald Koeman nog vanavond zal gaan beslissen of hij het aanbod om coach van Barcelona te worden zal accepteren.

Vrijwel alle Spaanse kranten melden dat Quique Setién, de huidige coach, maandagmorgen al ontslag aangezegd heeft gekregen en dat de bevestiging daarvan volgt zodra er een akkoord is over de vertrekregeling.

Verder is in kleine kring bekend dat Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Koeman, maandagmorgen al naar Barcelona is gevlogen om te onderhandelen. Hoewel Koeman zijn jawoord aan Oranje heeft gegeven, heeft hij een clausule in zijn huidige contract met de KNVB om op elk moment vrij man te zijn als Barcelona hem als coach wil. 

Insiders geloven niet dat Koeman nu voor de tweede keer nee tegen Barcelona zal zeggen. Wel schijnt van zijn kant het aanblijven van Messi een van uitdrukkelijke voorwaarden zijn. Koeman heeft altijd zijn huis in Barcelona aangehouden. 

Onbevestigd is het gerucht dat de KNVB zich weldegelijk mengt in het mogelijke vertrek van Koeman naar Spanje en de suggestie bespreekbaar wil zien om hem te kunnen inhuren als hoofdbondscoach tijdens het EK in 2021 (11 juni 2021 tot en met zondag 11 juli 2021).

Het zou gaan om eenzelfde constructie als in 1974 met Rinus Michels (toen coach van Barcelona) en in 1978 met Ernst Happel (toen coach van Club Brugge). Tijdens de oefenwedstrijden, die aan het WK vooraf gaan, zouden de huidige assistent-bondscoaches voor hun rekening kunnen nemen.

Als Koeman niet ingaat op de aanbieding van Barcelona is Garcia Pimienta, de coach van Barcelona B, een serieuze kandidaat. Hij wordt in het proces gesteund door een kwart van de bestuursleden van de Spaanse topclub, die door de recente 8-2 nederlaag tegen Bayern München beschamend werd uitgeschakeld voor de hoogste Europese prijs.