KNVB vraagt politiek om meer velden voor voetbalclubs

12 February 2024, 12:05 uur
Sport
mainImage
VV Smitshoek

De KNVB signaleert een groeiend tekort aan ruimte voor de amateurclubs. De voetbalbond pleit er bij de landelijke politiek, op de dag van de behandeling van de sportbegroting in de Tweede Kamer, voor dat de invoering van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente hoog op de politieke agenda komt te staan.

"In een klein land als Nederland, waar ruimte schaars is, is het van belang dat er voldoende sportruimte wordt gerealiseerd", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder KNVB. "Nieuwe woningen zijn weinig waard als ze niet in leefbare wijken worden geplaatst. Voetbalclubs zijn het ultieme middel voor binding met de wijk en binding tussen de inwoners. In de ruimtelijke puzzel die nu wordt gelegd, zien we dat de sport nog niet de ruimte krijgt die het verdient."

Met 1,2 miljoen voetballers bij de meer dan 2800 voetbalverenigingen die onder de vlag van de KNVB vallen, komen veel clubs in de knel om de sport goed te kunnen blijven faciliteren, stelt de voetbalbond. Op dit moment dreigt er al bij 226 verenigingen een tekort aan velden. Daarnaast zijn er door heel Nederland meerdere clubs die structureel moeite hebben om op wekelijkse basis de trainingen en wedstrijden van alle leden te kunnen huisvesten op het eigen complex.
 

 


Door: ANP