Go Ahead Eagles bezorgt slap Sparta eerste nederlaag

mainImage
ANP
Nick Olij

door Piet Ocks

Jeroen Rijsdijk moet ten einde raad zijn geweest toen hij in de rust zowel Tobias Lautitsen als Arno Verschueren wisselde voor Charles-Andreas Brym en Joshua Kitolano. En ook nog Pelle Clement inruilde voor Metinho. Sparta’s trainer, kortom, moet in paniek hebben gehandeld om de achterstand van 0-1 tegen Go Ahead Eagles alsnog ongedaan te maken. Uiteindelijk tevergeefs, waardoor zijn ploeg de eerste nederlaag van de competitie moest incasseren: 1-2.

Meest opvallend: weer leed Sparta een nederlaag op het eigen Kasteel, waar ook vorig seizoen de minste resultaten werden behaald. En weer, waar Sparta niet het niveau haalde van de uitwedstrijden. En ook nog tegen Go Ahead Eagles, dat eerder dit seizoen drie van de vier wedstrijden verloor. En ook nog met dezelfde opstelling als tegen Willem II, dat in Tilburg met 1-2 werd geklopt.

‘’Te slap,’’ vond trainer Jeroen Rijsdijk de instelling van zijn ploeg. Het was hem op de training al opgevallen. ‘’Te weinig agressie bij het veroveren van de bal ook.’’ Met zijn wissels in de rust hoopte hij de vechtlust terug in de ploeg te brengen, wat slechts ten dele gelukte.

Hoewel Sparta niet eens onverdienstelijk begon, want in de eerste tien minuten kreeg de ploeg twee mogelijkheden, waarvan de eerste met het hoofd van Tobias Lauritsen, die op aangeven van Djevencio van der Kust in de handen van Luca Plogman kopte en even later moest de Deventer doelman redding brengen op een inzet van Arno Verschueren na een combinatie met Lauritsen. Toch kwam Go Ahead Eagles na 21 minuten aan de leiding door Jakob Breum, die bijkans ongehinderd de 0-1 in de korte hoek vond.

Go Ahead Eagles, dat veel directer speelde, was na een half uur zelfs de 0-2 nabij, toen Victor Edvardsen vanaf de middenlijn over doelman Olij te schieten, maar hij zag zijn verre uithaal op de lat belanden. Vlak voor rust was Lauritsen nog dicht bij de gelijkmaker, maar hij zag zijn kopbal net over gaan.

Ondanks de wissels keek Sparta na zeven minuten in de eerste helft tegen 0-2 achterstand aan. Edvardsen liet met een fraaie lob zelfs doelman Nick Olij kansloos.

Het moet gezegd, dat het Sparta in die fase aan het nodige geluk ontbrak. Zo werd de vrije trap van Neghli gekeerd door doelman Plogman, waarna Brym in de rebound met zijn kopbal opnieuw op de doelman stuitte. Ook kregen Kitolano en Neghli nog mogelijkheden uit een scrimmage, maar pas  tien minuten voor tijd viel de 1-2 alsnog. Invaller Shunsuke Mito vond van ver met een harde schuiver de korte hoek. Waarna Go Ahead Eagles in de slotfase alsnog wankelde, maar verder dan een schot van Neghli en een kopbal van Mike Eerdhuijzen kwam Sparta niet in het wanhoopsoffensief.