Gelijkspel Feyenoord voelt als een zeperd

7 November 2019, 23:06 uur
Orange Pictures
Jörgensen (m) speelde ongelukkige wedstrijd

Feyenoord heeft in de thuiswedstrijd tegen Young Boys genoegen moeten nemen met een gelijkspel: 1-1. Aanvoerder Steven Berghuis opende na ruim een kwartier de score uit een strafschop. In de 71e minuut bracht invaller Marvin Spielmann de gelijkmaker op zijn naam. Beide teams waren aan elkaar gewaagd in de volle Kuip en maakten in de spannende slotfase vergeefs jacht op de winst.

Young Boys blijft in groep G van de Europa League aan de leiding met zeven punten, evenveel als Rangers FC. Feyenoord en FC Porto staan op vier punten. De Rotterdammers spelen nog thuis tegen Rangers FC (28 november) en uit tegen FC Porto (12 december).

Twee weken geleden verloor Feyenoord in Zwitserland met 2-0 van Young Boys. Dat was nog onder leiding van trainer Jaap Stam, die vier dagen later ontslag nam in De Kuip. Zijn opvolger Dick Advocaat debuteerde afgelopen zondag op de bank met een zege bij VVV-Venlo (0-3).

Een overwinning tijdens zijn eerste optreden met Feyenoord in de Europa League zat er niet in. Niettemin is de hand van de 72-jarige Hagenaar bij de Rotterdamse volksclub al wel zichtbaar. De veldbezetting en de opbouw zijn beter verzorgd dan onder Stam en ook de instelling lijkt weer in orde. Het spel van de Rotterdamse ploeg mist echter nog de nodige vaste patronen. Ook het zelfvertrouwen is bij veel spelers, met name bij aanvalsleider Nicolai Jørgensen, nog broos.

Uit een voorzet van Rick Karsdorp kreeg Luis Sinisterra de eerste kans. Zijn schot werd nog net geblokkeerd. Na ruim een kwartier stoomde Ridgeciano Haps aan de linkerkant op. Verdediger Jordan Lotomba haalde de snelle Feyenoorder onderuit waarna Berghuis de strafschop feilloos benutte: 1-0.

Feyenoord bleef daarna het spel dicteren, maar was in de eindfase van de aanvalsopbouw niet slagvaardig genoeg. Young Boys was slechts sporadisch gevaarlijk.

Na de rust ging Young Boys fanatiek op jacht naar de gelijkmaker. Feyenoord verdedigde met man en macht. Mede dankzij de hulp van de lat bleef doelman Kenneth Vermeer overeind. In de 71e minuut verstapte verdediger Edgar Ié zich en mede daardoor kon Spielmann raak schieten: 1-1. Vooral Young Boys liet in de boeiende slotfase kansen op de zege liggen.