Feyenoordicoon Wim Jansen (75) overleden

25 January 2022, 12:41 uur
Sport
mainImage
Screenshot

Feyenoord heeft met groot verdriet kennisgenomen van het overlijden van Wim Jansen, een van de grootste voetballers die ooit voor de club heeft gespeeld. Hij overleed dinsdag op 75-jarige leeftijd.

In de biografie ‘Meesterbrein’ van Wim Jansen die in oktober vorig jaar uitkwam, werd duidelijk dat hij leed aan dementie. Hoewel het intense verdriet uiteraard overheerst, is de familie van Jansen tegelijkertijd opgelucht dat hem een lange lijdensweg bespaard is gebleven. De familie vindt het fijn dat hun Wim tot het laatste moment de regie in eigen hand heeft kunnen houden, zo hebben zij de club laten weten.

Feyenoord verliest met Wim Jansen een icoon én kind van de club. Al op tienjarige leeftijd werd hij lid van Feijenoord, om er vervolgens liefst vijftien jaar in het eerste elftal te spelen en vele prijzen te veroveren. Ook na zijn spelerscarrière bleef Jansen de club trouw en was hij onder meer assistent- en hoofdtrainer, technisch directeur en adviseur. ''Ik ben een paar keer bij Feyenoord weggegaan, maar altijd weer teruggekomen. Je zou het een bloedband kunnen noemen'', zei hij hierover in zijn biografie.

In zijn tijd als speler maakte Jansen deel uit van de meest succesvolle Feyenoord-teams ooit. De middenvelder was een vaste waarde in het elftal dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europacup I en de Wereldbeker won. Vier jaar later tilde Jansen als aanvoerder ook de UEFA Cup de lucht in. Drie landstitels en een KNVB Beker maken de indrukwekkende erelijst van zijn periode als speler in De Kuip compleet.

Jansen speelde 476 officiële wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 39 keer scoorde. Niet alleen in het rood-wit behoorde hij tot de top, ook in Oranje mocht hij zich met de besten meten. Al op 20-jarige leeftijd debuteerde Jansen in het Nederlands elftal, waarmee hij in zowel 1974 als 1978 de WK-finale haalde. De middenvelder kwam uiteindelijk tot 65 interlands.

De naam van Jansen is verder onlosmakelijk verbonden aan de wederopstanding van Feyenoord, begin jaren negentig. Na een lange periode van tegenspoed leidde Jansen de club als trainer naar ‘de ommekeer’. De historische 0-1 zege op PSV in de halve finale en de uiteindelijke bekerwinst in 1991 bleken de opmaat voor betere tijden en meer sportief succes, waaronder de landstitel in 1993.

De afgelopen tien jaar was Jansen vooral een vertrouwd gezicht op Varkenoord. Als adviseur van de jeugdtrainers, het liefst op de achtergrond en ver verwijderd van de schijnwerpers. Die rol paste hem het meest, zo vertelde hij in de zomer van 2011. ‘Het opleiden van jeugd is mijn grote passie en van Feyenoord zal ik nooit loskomen.’

Met die laatste uitspraak onderstreepte Jansen de hechte band die hij gedurende zijn hele leven opbouwde met Feyenoord. Hoeveel de club voor hem betekende, verwoordde hij begin 2017 op schitterende wijze. ''Ik ben meer dan zestig jaar lid van Feyenoord. In wezen heeft deze club mijn leven beheerst. Eerst als jeugdspeler, toen als voetballer, later als trainer, technisch directeur en tegenwoordig bij de jeugdopleiding. Feyenoord is mijn leven.''


Door: Feyenoord.nl