Sport
mainImage
Orange Pictures
Kökcü grijpt naar zijn hoofd en symboliseert daarmee de diepe ellende bij Feyenoord

Feyenoord heeft de ongerustheid bij de eigen aanhang niet weg kunnen nemen. De nummer drie van het vorige seizoen ontsnapte voor eigen publiek aan een nederlaag tegen het gepromoveerde Sparta Rotterdam (2-2). Invaller Sam Larsson zorgde diep in blessuretijd voor een beetje opluchting in De Kuip. De Feyenoord-sites waren toen al ontploft. Vooral Dylan Vente moest het ontgelden. De fans van Feyenoord hebben het nu helemaal gehad met de spits, die volgens hun niet kan scoren, te statisch is en niet de indruk maakt trots te zijn op de uitverkiezing door Jaap Stam. Los van die emoties ziet het er ook niet naar uit dat Stam hem blijft uitproberen.

De fans van Feyenoord waren wel eens met een beter gevoel voor een eerste competitiewedstrijd naar De Kuip gekomen. De oefenwedstrijden tegen Red Bull Salzburg (1-3), Panathinaikos (0-3), Southampton (1-3) Angers (2-2) leverden de afgelopen weken geen overwinning op. Daarbij was beoogd topschutter Nicolai Jørgensen nog altijd geblesseerd, net als potentiële basisspelers als Jens Toornstra en Sven van Beek.

Om de ongeruste aanhang wat optimistischer te stemmen besloot Feyenoord vlak voor de aftrap bekend te maken dat Steven Berghuis de lokroep van PSV heeft genegeerd. De gevaarlijkste aanvaller van de Rotterdamse club van de afgelopen seizoenen zet binnenkort zijn handtekening tot een verbintenis die pas in de zomer van 2022 afloopt.

In afwachting van mogelijke versterkingen koos de nieuwe trainer Jaap Stam voor een basisformatie met de achttienjarige middenvelders Orkun Kökcü en Wouter Burger op het middenveld en de Colombiaanse vleugelspeler Luis Sinisterra op de linkerflank. Er ging best veel mis bij Feyenoord, maar de thuisploeg was met Kökcü tweemaal dicht bij een voorsprong. Het talent met Turkse roots raakte via de handen van doelman Tim Coremans de paal en schoot een keer in kansrijke positie hard naast.

Het gepromoveerde Sparta koos waar mogelijk ook de aanval. Halil Dervisoglu verzuimde in de openingsfase de vrijstaande spits Ragnar Ache in stelling te brengen en Bart Vriends zag even later zijn kopbal gekeerd door Kenneth Vermeer. De doelman van Feyenoord zag er in de 49e minuut minder goed uit toen hij zich liet verrassen door Mohamed Rayhi, de aanvaller die Sparta op voorsprong schoot (0-1).

Berghuis miste eerst nog een riante kans op de gelijkmaker voordat hij een voorzet van Ridgeciano Haps wel in het verlaten doel wist te glijden (1-1). De vreugde bij de thuisploeg was van korte duur, want negen minuten later profiteerde invaller Lars Veldwijk van opnieuw slecht verdedigen van Feyenoord. Zijn treffer leek genoeg voor een zege, totdat Larsson alsnog gelijkmaakte.