Excelsior pijnlijk de mist in tegen Telstar

24 August 2019, 00:01 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Sader Fischer in duel met Melle Springer

Excelsior heeft vrijdagavond de eerste aansluiting met NAC en De Graafschap verspeeld. Terwijl de andere degradanten in hun nieuwe omgeving drie keer achter elkaar met succes hun geur achterlieten, kwam Excelsior na twee zeges tot stilstand. Dat gebeurde tegen Telstar en de cijfers waren eigenlijk het pijnlijkst. De Kralingers slikten een 3-0 nederlaag en daar kunnen types als Moniz niet tegen. ''Ik ben hier doodziek van. Hoe wij verdedigen, dat is een ramp. Dat neem ik de hele ploeg kwalijk. Of we deze avond snel moeten vergeten? Juist niet. Want zo lang we zo verdedigen en de tegenstander offensief geen pijn kunnen doen, wordt het heel lastig.’’

Toch had Telstar nog 37 minuten nodig om Excelsior na de boeketreeks tegen de jeugd van AZ en de jeugd van FC Utrecht tot het inzicht te brengen dat het tegen een geroutineerdere tegenstander niet vanzelfsprekend altijd feest kan zijn. Dat besef werd bijgebracht door Reda Kharchouch, die wat dat betreft doeltreffender was dan Jeffrey Fortes die aan het begin van de wedstrijd twee dotten had gekregen om de Kralingers aan een voorsprong te helpen. En als dat trouwens was gebeurd, is het nog maar de vraag of de terugreis naar Rotterdam zo stil geweest zou zijn als nu.

Wat trainer Ricardo Moniz in de rust bij de 1-0 achterstand gezegd heeft, geen idee, maar wat het ook was: het effect was gering. Weliswaar wrong Excelsior zich af en toe aardig in de zestien van Telstar, maar de echte power ontbrak. Niet bij Telstar dat in de 58e minuut eigenlijk al vonnis velde. En dit keer was Reda Kharchouch dan wel geen producent, maar wel de grondlegger. Met een uitgekiende voorzet bereikte hij het hoofd van Senne Lynen en toen was knikken het enige wat verlangd werd.

Voor Excelsior was dit de doodsteek. Bovendien viel er toen een belangrijk kwartje. Namelijk dat de weg lang is en er is een groot verschil tussen tegenstanders met nagenoeg alleen maar youngsters en clubs, die die volwassenheid gepasseerd zijn. Het derde tegendoelpunt van de voet van Glynor Plet speelde verder geen rol meer, behalve dat het de zeperd verduidelijkte. Zijn leverancier was trouwens Sparta-huurling Elayis Tavşan.