Doelpuntenfeestje van Oranje tegen Gibraltar blijft uit

27 March 2023, 23:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd Gibraltar naar een grote nederlaag te spelen in de EK-kwalificatie. Drie dagen na de afgang in Frankrijk (4-0) zegevierde Oranje met slechts 3-0 in De Kuip.

Nederland stelde teleur met slechts drie doelpunten, ook omdat de beste voetballers van het dwergstaatje bijna een helft met tien man speelden. Liam Walker kreeg een rode kaart voor een harde overtreding op de debuterende Mats Wieffer.

Oranje komt in juni weer in actie als Kroatië, Italië en Spanje naar Nederland komen voor de finaleronde van de Nations League. De formatie van de teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman vervolgt het kwalificatietoernooi voor het EK in september met wedstrijden tegen Ierland en Griekenland, twee serieuze concurrenten voor rechtstreekse plaatsing voor de Europese eindronde van 2024 in Duitsland.

Vervelend duel

De wave golfde al vroeg tijdens het duel met Gibraltar door De Kuip. De ruim 36.000 supporters hadden Koeman zondag horen zeggen dat Oranje met heel veel doelpunten moest reageren op de afgang tegen de Fransen. Maar Oranje werkte slordig af en Gibraltar, de nummer 200 van de wereldranglijst, wilde niet meewerken aan een doelpuntenfestijn. De semiprofs rekten vanaf de eerste minuut tijd, simuleerden blessures en wachtten wel heel lang met ingooien. Zo ontstond er al snel een vervelend duel.

Voor een speler was de ontmoeting met Gibraltar er niet een om heel snel te vergeten. Feyenoorder Wieffer, vorig seizoen nog actief voor Excelsior, debuteerde voor de nationale ploeg. Matthijs de Ligt, hersteld van een buikgriep, verscheen ook aan de aftrap. Net als de van een schorsing teruggekeerde Denzel Dumfries en een kansen missende spits Wout Weghorst, die evenals Wieffer is geboren in het Twentse Borne.

Onvrede op de tribunes

Oranje viel aan en kreeg ook best wel mogelijkheden, maar voor rust scoorde alleen Memphis Depay. De aanvaller vierde zijn 44e doelpunt voor Oranje en heeft nog zes treffers nodig om topscorer aller tijden Robin van Persie te evenaren. Koeman hoorde in de slotfase van de eerste helft de onvrede groeien op de tribunes. Hij greep in tijdens de rust en bracht Cody Gakpo en Donyell Malen voor Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis.

Vooral Gakpo liet de thuisploeg even beter voetballen. Maar het was Nathan Aké die in de 50e minuut de score verdubbelde. Nog geen minuut later moest Gibraltar verder met tien man, na een harde overtreding van Walker op Wieffer. Met een speler meer op het veld kwam Oranje nog maar één keer tot scoren. Opnieuw Aké was de doelpuntenmaker.