BVV Barendrecht verslaat koploper Sparta Nijkerk

19 January 2020, 18:24 uur
Cees Bakker
Peter de Lange.

Barendrecht is er zaterdag in geslaagd om de koploper te vloeren. Sparta Nijkerk, dat met een riante voorsprong en slechts één nederlaag de winterstop in was gegaan, werd op sportpark De Bongerd met 2-1 verslagen. Met die zege beloonde Barendrecht zich voor een sterk optreden, waarin de rood/witten gretiger waren dan de schier ongenaakbare koploper.

Vlak voor de wedstrijd kreeg Jack van den Berg treurig nieuws; zijn vader was overleden, waardoor de hoofdtrainer een uur voor de aftrap vertrok vanaf sportpark De Bongerd om zich bij zijn familie te voegen. Enigszins in mineur begon de selectie van de rood/witten vlak daarna aan de warming-up, hoewel de ploeg zich ook had voorgenomen om zijn trainer ter morele ondersteuning een overwinning te schenken. Onder leiding van assistent-trainer Ferry van Lare begonnen de rood/witten aan het duel met Sparta Nijkerk, dat vijftien van de zestien voorgaande ontmoetingen had gewonnen en ruim aan kop gaat in de Derde Divisie. Ramy Salem was nog niet fit genoeg om te starten; Danny Monster en Bas Mourits begonnen net als vorige week in Rijssen in de basis.

De gasten uit Nijkerk kregen in de beginfase direct een goede kans, maar keeper Nick van der Ploeg was attent en onderschepte de diepe bal op tijd. Ook Barendrecht was niet ongevaarlijk, wat na een twintig minuten haast een doelpunt opleverde. Bram de Bruin kwam een teenlengte tekort, maar raakte de bal nog wel aan waardoor keeper Counthino de bal niet onder controle had. Met een curieuze trap op borsthoogte probeerde hij de rebound van Marouane Bakour te keren, die door die vreemde actie naar de grond ging. De doelman van Sparta Nijkerk had geluk dat scheidsrechter Rozendal al had gefloten voor het hinderen van de keeper bij de eerste actie, want anders had Counthino er zonder twijfel niet zonder kaart vanaf gekomen.

Barendrecht moest even later al wisselen. Tim Eekman, die zich na een kwartier verstapte, kon niet verder en werd vervanger door Emilio Samsey. Barendrecht kwam na de sterkere start van Sparta Nijkerk ondertussen steeds beter in de wedstrijd en nam na een halfuur de openingsgoal voor zijn rekening. Een corner van Danny Monster werd bij de tweede paal tegendraads ingekopt door Bas Mourits, wiens kopbal zo zuiver was dat die in de verre hoek verdween (1-0). De weer helemaal fitte spits maakte daarmee zijn eerste treffer van het seizoen voor de rood/witten.

Sparta Nijkerk voerde de druk op, zonder echt serieus gevaar te stichten. Keeper Nick van der Ploeg moest drie kansen voor de koploper onschadelijk maken, maar hield zijn doel schoon. Daar was vlak voor rust ook een stevige ingreep van centrumverdediger Max van Dijk voor nodig, die deze overtreding met een gele kaart moest bekopen. Barendrecht ging echter de rust in met een 1-0 voorsprong.

Die voorsprong gaf Barendrecht vertrouwen, want na de thee was de thuisploeg lange tijd de betere ploeg. De rood/witten mochten weliswaar niet klagen dat scheidsrechter Rozendal een aangeschoten handsbal van Stanley Husen niet voldoende vond voor een strafschop, maar verder waren de betere mogelijkheden voor de thuisploeg. De Lange stuurde Mourits de diepte in, maar de aanvaller kwam precisie tekort om zijn tweede treffer van de middag te maken. Ook Bram de Bruin was dichtbij de 2-0, toen hij in de kluts een stuiterbal richting het doel kopte maar de bal net aan de verkeerde kant van de paal zag belanden.

Toch wisten de Bongerdbewoners zich te belonen voor deze sterke fase. Danny Monster stond aan de basis van de tweede treffer, met een diepe bal op Marouane Bakour. Tegenstander Jerry Geurtsen zag de snelle buitenspeler tussendoor glippen en trok aan de noodrem; penalty voor Barendrecht. Topscorer Peter de Lange bleef koel en zette Barendrecht vanaf elf meter op een 2-0 voorsprong.

Barendrecht besefte dat het best wel eens een mooie middag zou kunnen gaan worden op sportpark De Bongerd. Toch kwam Sparta Nijkerk terug in de wedstrijd. Bryan Burgerhout schoot knap de 2-1 binnen, wat voor de gasten het startsein was om de druk in de laatste twintig minuten flink op te voeren. Invaller Ramy Salem had vlak daarna overigens de marge weer kunnen verdubbelen, maar bij zijn eerste actie slaagde hij er niet in om keeper Countinho met een lob te verschalken.

In het resterende kwartier bleef Barendrecht overeind, al trokken zowel de thuisploeg als de gasten nog wel alle registers open om het resultaat te beïnvloeden. Scheidsrechter Rozendal wist de gemoederen soms maar moeizaam in bedwang te houden en had in de slotfase liefst zes gele kaarten nodig om het duel naar een goed einde te brengen. De mede daardoor ruim bemeten blessuretijd leverde voor Sparta Nijkerk niet meer dan een terecht afgekeurde treffer op. Na een minuut of zeven extra tijd konden de vuisten echter in de lucht bij Barendrecht, dat zich met de 2-1 winst beloonde voor de gretigheid waarmee het koploper Sparta Nijkerk vanmiddag had afgetroefd.

Barendrecht – Sparta Nijkerk 2-1 (1-0)
30. Mourits (1-0), 62. De Lange (2-0, strafschop), 70. Burgerhout 2-1.