Bozenik schiet Feyenoord in slotfase langs PEC

16 February 2020, 18:51 uur
ANP

Feyenoord heeft in de eredivisie de zesde achtereenvolgende overwinning behaald. De Rotterdammers waren in Zwolle in een spectaculair duel net wat sterker dan PEC Zwolle: 3-4. Robert Bozenik maakte in de 88e minuut het winnende doelpunt. Voor de 20-jarige Slowaakse spits, in de winterstop overgekomen van MSK Zilina, was het zijn eerste treffer voor zijn nieuwe club.

Feyenoord is derde en verkleinde de achterstand op nummer twee AZ tot vier punten. De Noord-Hollanders gingen zaterdag onderuit bij FC Twente (2-0).

Lang leek het erop dat Zwolle Dick Advocaat zijn eerste nederlaag in de competitie als trainer van Feyenoord zou bezorgen. De thuisploeg kwam eerst met 2-0 voor en daarna nog eens met 3-2. Feyenoord knokte zich knap terug. Sinds de 72-jarige Advocaat eind oktober Jaap Stam opvolgde, speelde Feyenoord zeventien officiële wedstrijden (competitie, beker en Europa League). Slechts één van die duels ging verloren, in de Europa League bij FC Porto (3-2).

Zwolle leidde na 11 minuten al met 2-0. De Duitser Lennart Thy opende in de 5e minuut uit een strafschop de score. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaf die penalty na hands van Marcos Senesi. De tweede treffer kwam kort daarna op naam van Mike van Duinen, die van afstand (via Feyenoord-verdediger Edgar Ié en de onderkant van de lat) raak schoot.

Feyenoord speelde donderdag nog de zware wedstrijd in de kwartfinale van de KNVB-beker tegen sc Heerenveen (0-1 winst). Ondanks die inspanningen en de vroege tegendoelpunten in Zwolle, richtten de Rotterdammers zich toch op. Aanvoerder Steven Berghuis was weer erg belangrijk. Voor rust gaf hij de assist bij de 2-1 van Leroy Fer, die net als donderdag tegen Heerenveen scoorde met zijn hoofd.

Berghuis zorgde in de 51e minuut zelf, met een fraai afstandsschot voor de 2-2. Na de 3-2 van Thy bracht Berghuis Feyenoord in de 65e minuut opnieuw langszij.

Een gelijkspel leek het maximaal haalbare voor de ploeg van Advocaat, maar na een pass van middenvelder Orkun Kökcü schoot de aan het begin van de tweede helft ingevallen Bozenik de bal over keeper Michael Zetterer in het doel. De Slowaak deed van vreugde zijn shirt uit en vierde het doelpunt eerst met zijn ploeggenoten en na afloop met de meegereisde fans.