Ajax boekt bij VVV eredivisierecord: 0-13

24 October 2020, 19:05 uur
Orange Pictures

Op de dag af tien jaar na PSV tegen Feyenoord (10-0), heeft Ajax de grootste zege ooit in de eredivisie geboekt. Het elftal van trainer Erik ten Hag haalde met maar liefst 0-13 uit tijdens een uitduel met een ontstellend zwak VVV-Venlo.

Ajax verbeterde het eigen stokoude doelpuntenrecord in eredivisie. De club uit de hoofdstad verpletterde op 19 mei 1972 Vitesse met 12-1. Ajax vierde net geen clubrecord. De club was op 3 oktober 1984 met liefst 14-0 te sterk voor Red Boys Differdange uit Luxemburg.

Ajax had zich in de aanloop naar de zware uitwedstrijd van dinsdag tegen Atalanta in de Champions League geen betere tegenstander kunnen wensen dan VVV. De club uit het noorden van Limburg verdedigde vaak met acht of negen man maar kon niet voorkomen dat Ajax de ene na de andere kans creëerde. Steeds kwam er weer een speler van de bezoekers vrij in het strafschopgebied. De spelers van VVV verloren hun tegenstanders zo ver uit het oog dat het zelfs geen zin meer had om de beuk erin te gooien.

Bij een achterstand van 4-0 probeerde verdediger Chris Kum van VVV nog wel Antony met een karatetrap van de bal te houden. Het kwam hem in de 51e minuut op een rode kaart te staan, na interventie van de videoscheidsrechter. Dat kon er ook nog wel bij voor de ploeg die vorige week nog gelijkspeelde tegen AZ (2-2)

Trainer Erik ten Hag heeft de komende weken veel spelers nodig tijdens het overvolle programma van Ajax. "Je kan wel steeds met deze jongens voetballen", zei hij. "Maar dan zijn ze met ons schema zo opgebrand."

En dus mochten David Neres en Noussair Mazraoui even bijkomen van hun inspanningen van woensdag tegen Liverpool, net als Quincy Promes en Lisandro Martínez. Sean Klaiber, Jurgen Ekkelenkamp en Lassina Traoré verschenen wel aan de aftrap. Ook de Braziliaanse aanvaller Antony was weer hersteld van de klachten die hem tegen Liverpool aan de kant hielden.

Ajax leidde bij rust met 0-4, na treffers van Traoré (2), Ekkelenkamp en Dusan Tadic, die net als Tagliafico in de rust mocht gaan douchen. Ajax had de voorsprong in de 59e minuut al verdubbeld, met treffers van opnieuw Traoré, Ekkelenkamp, Antony en Blind. Traoré maakte er uiteindelijk vijf. Ook Klaas-Jan Huntelaar (2) en Lisandro Martínez droegen bij aan een historisch doelpuntenfestijn.