Barendrechts Dagblad | Rotterdam Topsport organisator Grand Départ Tour de France
mainImage

Rotterdam Topsport organisator Grand Départ Tour de France

24 juli 2021, 00:38 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Sportwethouder Sven de Langen heeft aan Rotterdam Topsport de opdracht verstrekt om met een voorstel te komen voor de organisatie van de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025. Rotterdam heeft zich samen met Den Haag voor een van deze twee jaren kandidaat gesteld en trekt daarvoor 22,3 miljoen euro uit. Den Haag voorlopig 4 miljoen.

Rotterdam Topsport is gevraagd inzicht te geven in de aanbestedingsmogelijkheden, met als uitgangspunt dat 50% van de samenwerkingspartners uit Rotterdam afkomstig is. De gemeenteraad vroeg De Langen eerder dit jaar om ‘’zoveel mogelijk (lokale) ondernemers’’ financieel mee te laten profiteren van de voordelen die de Grand Départ van de Tour de France, waarvoor op 6 mei een bidbook is overhandigd aan de organisatie van de Tour de France, de A.S.O. (Amaury Sport Organisation). Of met 50% aan de eis van de gemeenteraad is voldaan, zal nog moeten blijken.

In 2010 organiseerde Rotterdam voor de eerste keer de Tour-start. Daar keken toen 17 miljoen mensen naar, terwijl er 1 mensen dagjesmensen Rotterdam bezochten. De kosten bedroegen elf jaar geleden 12 miljoen euro. Er is altijd met enig natte vingerwerk gezegd dat de stad – de ondernemers – er 30 miljoen aan verdienden. De gemeenteraad heeft nog niet gevraagd waarom de kosten nu bijna het dubbele zijn. 


Foto: Gemeente Rotterdam