mainImage

‘Rotterdam heeft boodschap van hoop nodig’

Barbara Kathmann.
29 oktober 2020, 21:22 uur
Rotterdam & Regio

De Rotterdamse politiek is het erover eens dat de stad een boodschap van hoop nodig heeft in de vorm van een alternatieve viering van de jaarwisseling. Die viering moeten Rotterdammers dan wel vanuit hun eigen huis of balkon kunnen volgen.

Komende jaarwisseling zouden er in Rotterdam bij de Erasmusbrug, in Hoek van Holland en Nesselande grote vuurwerkshows zijn, maar deze zijn vanwege de geldende coronamaatregelen afgelast. Om Rotterdammers toch perspectief te bieden in coronatijd vroeg de gemeenteraad het college om met een alternatief te komen. Als het aan het college ligt wordt dit een lichtspektakel, muzikaal begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en digitaal te volgen. Ook moeten er kleine, coronaproof en voornamelijk digitale vieringen in de Rotterdamse wijken komen.

"De precieze invulling van de lichtshow gebeurt nu. We brengen het op z’n Rotterdams en beeldend, maar het wordt geen droneshow", lichtte de Rotterdamse economiewethouder Barbara Kathmann donderdag in een commissievergadering toe.

Vanuit de gemeenteraad bestaat de wens om aanvullend hierop de oud-en-nieuwviering ook op andere manieren in te vullen. Kathmann heeft toegezegd alternatieven te onderzoeken, waaronder het idee van de VVD om huiskamerconcerten op afstand te geven. Hierbij is het de bedoeling dat dj’s en aanstormend Rotterdams talent op trucks door de stad rijden. Ook zegt ze iets te zien in een nautisch saluut, zoals dat gebeurt op de Wereldhavendagen. Kathmann: "Er moet een gevoel van verbondenheid zijn, maar om geen mensen op de been te brengen vanwege de coronamaatregelen wel vanuit eigen huis of balkon."

Rotterdam is de eerste Nederlandse gemeente waar dit jaar een afsteekverbod voor vuurwerk geldt. Een motie om het vuurwerkverbod in verband met de coronacrisis uit te stellen heeft het eerder niet gehaald.


Door: ANP