mainImage

Politiechef Westerbeke neemt zelf poolshoogte in Rotterdam

Westerbeke en zijn collega's.
26 november 2021, 21:42 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke loopt vrijdagavond mee met zijn collega's op straat. Hij neemt polshoogte in het centrum van Rotterdam. Daar verliep de eerste vrijdagavond na de rellen voorlopig rustig. Wel is de politie zichtbaar aanwezig en neemt kleine meldingen serieus. Een week na de uit de hand gelopen coronarellen op de Coolsingel vond Westerbeke het belangrijk om met zijn collega's mee te gaan.

Over enkele uren precies een week geleden moest de driehoek, waar de politiechef onderdeel van uitmaakt, uitleggen het de situatie compleet onderschat had. Een kritische vragenmiddag in de Rotterdamse raad volgde donderdag.

Partijen in de raad vroegen zich af hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Vijf mensen raakten gewond door kogels. De ongeregeldheden braken uit op de Coolsingel waar een protest tegen de coronamaatregelen zou plaatsvinden. "Wij verkeerden oprecht in de veronderstelling dat dit een gewone demonstratie zou zijn met veertig tot vijftig demonstranten", aldus Aboutaleb. De rellers raakten slaags met de politie en agenten werden mishandeld. In de aanloop naar de rellen vrijdagavond in het centrum van Rotterdam was er geen enkel signaal dat wees op "georkestreerd geweld". "Anders hadden we hier met meer troepen gestaan. We hebben het niet op de juiste wijze ingeschat'', zei de burgemeester. 

''Een week nadat mijn mensen aangevallen werden draai ik met hen een dienst mee tijdens Black Friday in het centrum van Rotterdam'', schrijft Westerbeke vrijdagavond. 


Foto: Twitter / Fred Westerbeke