‘Pinnen in coffeeshop is een eerste stap naar legalisering’

15 January 2021, 13:48 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Tuda Fruta

door Jim Friederich

Per pin betalen in een coffeeshop. Het kan nog lang niet overal, maar het zou een oplossing kunnen zijn voor regulering en legalisatie. Dat vindt de Rotterdamse coffeeshopondernemer Michel Wouters (53). Met zijn bedrijf, Tuda Fruta in Kralingen, grijpt hij alle mogelijkheden aan om de in- en verkoop van coffeeshops volledig transparant te maken. En pinbetalingen zijn daar wat de ondernemer betreft een belangrijke stap in.

‘’Ik heb een voorstel gedaan in de gemeenteraad, wat heel veel lijkt op wat nu het experiment de gesloten keten is geworden. Voorafgaand aan het experiment hebben wij in een panel van experts meegedacht met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid. Ook hebben wij zelf in onze winkel een experiment uitgevoerd met 100% pin.’’ Wouters conclusie: het is redelijk goed te doen, maar tóch zitten er haken en ogen aan. Zo willen niet alle klanten met PIN betalen. Ook de inkoop, aan de achterkant, kan vanwege het gedoogbeleid niet giraal worden afgerekend.

Hij is al 30 jaar ondernemer in de branche. Wil niet herkenbaar op de foto. ‘’Je zou als je mij op straat tegenkomt niet direct zeggen dat ik in deze branche werkzaam ben. Dat wil ik wel als het volledig gelegaliseerd is.’’ Zijn onderneming heet Tuda Fruta, maar geeft het liever de naam: ‘Cannabis Verkoop- en Informatiepunt’. De winkel laat alleen klanten vanaf 21 jaar toe en heeft, als enige in de wereld, een ISO9001-certificering. Dat is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagement van een organisatie. Ook ontwikkelde hij een cursus, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Die is inmiddels verplichte kost voor tenminste één aanwezige medewerker in alle coffeeshops in de stad.

De regels zijn tegenstrijdig. Zo krijgen coffeeshops een horecavergunning. Voor horeca is een digitaal kassasysteem wettelijk verplicht. Opmerkelijk is dat cannabis-verkooppunten niet verplicht zijn om met een kassasysteem te werken (gecombineerd met pinautomaat).

Nu iets meer op de achtergrond, maar altijd zette hij zich in voor ‘volledige transparantie’. Volgens Michel Wouters is meer openheid veiliger voor iedereen: de klant, de ondernemer en de autoriteiten. ‘’We hebben bijvoorbeeld nu al een digitaal systeem om de inkoop te registeren. Dat mag wettelijk gezien nog niet, maar zonder helden en zonder rebellen ga je de wereld nooit veranderen. Dan zullen wij wel één van die rebellen zijn die continu zoekt naar wat kan binnen het Nederlandse gedoogbeleid en wat leidt tot volledige legalisatie. Maar als we dan daarin investeren willen we daarvoor ook beloond worden door de overheid. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als de overheid wil bemiddelen tussen banken en coffeeshops.’’

Betalen via een pinapparaat is lang niet altijd mogelijk in Rotterdamse coffeeshops. PvdA-raadsleden Dennis Tak en Steven Lammering stelden er onlangs nog vragen over aan burgemeester Aboutaleb. Hij antwoordde daarop pinbetalingen voor cannabis niet verplicht te kunnen stellen, omdat contant geld een wettig betaalmiddel is. ‘’Wij kunnen niet voor anderen praten waarom er geen pinapparaten zijn. Misschien hebben andere ondernemers daar niet in geïnvesteerd, hebben zij een andere relatie met de bank, of staan anders in de onderneming.’’ Wel snapt de eigenaar van Tuda Fruta dat het voor buitenstaanders wellicht vragen oproept als pinbetalingen niet mogelijk zijn.

Wouters ziet ook een mogelijkheid in cash-apparaten. Dan kan er alsnog contant betaald worden, maar worden die stortingen wel direct geregistreerd in het kassasysteem.

‘’Het is dus iedere keer kijken wat er mogelijk is. Stilstand is achteruitgang. Laten wij dan diegene zijn die steeds zoeken naar grenzen en oplossingen.’’