mainImage

Organisatie woonprotest Rotterdam hoopt op 15.000 deelnemers

15 oktober 2021, 09:14 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Onder het motto 'Huizen voor mensen, niet voor winst' organiseren zestien organisaties zondagmiddag in Rotterdam een protest onder de naam Woonopstand. Na een eerste grote demonstratie in Amsterdam op 12 september hopen de organisatoren nu 10.000 tot 15.000 betogers naar het Afrikaanderpark te trekken.

De organisatoren hebben met die plek een locatie gekozen die middenin een buurt ligt waar grote ontwikkelingen zijn op het gebied van wonen. Zo wordt op dit moment, tegen de zin van veel bewoners, een deel van de sociale huurwoningen in Tweebosbuurt gesloopt, om plaats te maken voor woningen die deels in het midden- en hogere prijssegment zitten.

"We hebben inderdaad bewust voor deze plek gekozen, al was het maar om de mensen in Rotterdam-Zuid van wie de huurwoning wordt gesloopt een hart onder de riem te steken. Niet alleen in de Tweebosbuurt, maar op heel veel andere plekken in en buiten Rotterdam komen mensen in de knel door het huidige huisvestingsbeleid. Uit cijfers van het CBS blikt dat er in Nederland 90.000 woningen leegstaan, waarvan een derde langer dan een jaar," zegt Mustapha Eaisaouiyen van organisator Woonopstand.

De organisatoren spreken van een wooncrisis en eisen dat er actie wordt ondernomen om de in hun ogen nijpende situatie op de woningmarkt te verbeteren. De organisaties, variërend van van politieke partijen tot belangenverenigingen als de Woonbond, vakbond FNV en diverse huurdersverenigingen, hekelen de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning, de hoge huurprijzen in de vrije sector, de gekte op de koopmarkt en het stijgende aantal daklozen.

Ze eisen onder meer garanties op beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen en woonzekerheid. Ook willen ze minder marktwerking en lagere huren en een verbod op tijdelijke huurcontracten. Ook pleiten ze voor volwaardige zeggenschap en onafhankelijke ondersteuning voor bewoners bij plannen voor hun woning, buurt en stad.

Na Amsterdam - waar vorige maand zo'n 15.000 demonstranten op de Dam aanwezig waren - en Rotterdam, staan voor 13 november op het Malieveld in Den Haag en op 28 november in Groningen nog twee woondemonstraties op de agenda.


Door: ANP