mainImage

N.V. Stadion: verplicht 1,5 miljoen reserve voor onderhoud

Rechts: oud-raadslid Dries Mosch
19 september 2020, 20:24 uur
Rotterdam & Regio

De directie van de N.V. Stadion Feyenoord, die als opdrachtgever van het nieuw te bouwen stadion projectontwikkelaars bereid heeft geworden om de kosten van het definitieve bouwontwerp te betalen (*), moet dit jaar nog wel aantonen 1,5 miljoen euro te hebben gereserveerd voor het onderhoud van de inmiddels verwaarloosde Kuip. Dat is als voorwaarde meegenomen in de Position Paper.

Maar als de N.V. Stadion Feyenoord – mede door de coronacrisis – niet eens meer in staat is om de afgesproken prijs van het bouwontwerp te betalen, waar haalt het dan het geld vandaan om een deel van het achterstallige onderhoud in De Kuip te voltooien en daarmee te voldoen aan de harde eis in de Position Paper die meer dan ooit onder scherp toezicht staat?

‘’Een onmogelijk opgave’’, zegt oud-raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam in zijn column in Dagblad 010 (**). Hij verwijst daarin naar eerdere treurspelen in Rotterdam, die veel geld hebben gekost en waar de belastingbetalers voor moesten boeten. De veroorzakers zijn in zijn ogen dezelfde kopstukken, die nu ook de catastrofe rond Feyenoord City regisseren.

Mosch was tot het voorjaar van 2018 nestor van de Rotterdamse gemeenteraad en stemde in het voorjaar 2017 als enig raadslid van Leefbaar Rotterdam tegen het aandelenpakket van de gemeente Rotterdam in het nieuwe stadion (40 miljoen). Binnen de fractie van D66 in Rotterdam werd dat voorbeeld in dezelfde vergadering gevolgd door raadslid Jos Verveen. Leefbaar en D66 zaten toen in de coalitie.

Niet gedisciplineerd meestemmen met de fracties wordt als een doodzonde gezien. ‘’Maar toen al doorzagen we het toekomstige drama en nu is het er. Dat weet de Rekenkamer ook. Maar de stekker kan er nog altijd uit.’’

(*) Het is niet bekend gemaakt hoe duur de kosten van het definitieve ontwerp is. Wethouder Van Gils heeft alleen laten weten dat de gemeente Rotterdam niet de sponsor is.

(**) https://dagblad010.nl/Columns/de-stekker-uit-dat-dramastadion-en-nu-gauw-