Barendrechts Dagblad | Mes in ov: 10 procent dienstregeling verdwijnt
mainImage

Mes in ov: 10 procent dienstregeling verdwijnt

26 november 2020, 21:26 uur
Rotterdam & Regio

Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en zal volgend jaar 10 procent in de bestaande dienstregeling moeten snijden om financieel overeind te blijven. Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven tegen BNR. Nu al lijdt het ov vanwege de coronacrisis 500 miljoen euro verlies.

Branchevereniging OV-NL verwacht dat de reizigers na de coronacrisis niet allemaal terug zullen keren naar de bus, tram, metro of trein. Dat betekent dat het voor de sector dramatische jaar 2020 niet zal worden goedgemaakt. Het wegsnijden van zo'n 10 procent van de dienstregeling moet de sector financieel overeind houden.

Het gigantische verlies dat in 2020 door wegblijven van reizigers werd geleden, wordt voor 93 procent door de overheid gedekt. Maar de resterende 7 procent - 400 tot 500 miljoen euro - moet door ov-bedrijven zelf worden opgehoest. De 93 procent-dekking door de overheid geldt ook nog in de eerste helft van 2021, maar de ov-sector is er niet gerust op dat deze compensatieregeling ook daarna nog door wordt getrokken, gezien er eerst nog verkiezingen zijn.

 


Door: ANP