mainImage

Meerdere activisten aangehouden bij klimaatprotest Rotterdam

20 mei 2022, 17:07 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Zeker dertien activisten van milieubeweging Extinction Rebellion zijn vrijdag aangehouden bij protesten tegen de fossiele energiesector in het centrum van Rotterdam op de Regentessebrug, meldt de politie. Ze werden opgepakt omdat ze geen gehoor gaven aan een bevel van de politie om de blokkade te beëindigen. "Ze krijgen een proces-verbaal en zullen spoedig worden heengezonden," meldt een woordvoerder van de politie.

Ook bij het Centraal Station werd vrijdagmiddag door Extinction Rebellion gedemonstreerd. Enkele tientallen demonstranten hielden een weghelft van het Weena bezet, waardoor het verkeer er op die plek niet langs kon. Sommige demonstranten hadden zich aan elkaar vastgeketend. De verder vreedzame actie zorgde voor weinig ongemakken.

De actievoerders blokkeerden vrijdagochtend vroeg al een uur lang de toegang tot de raffinaderij van oliebedrijf BP aan de D'Arcyweg in het Rotterdamse stadsdeel Europoort. Daardoor lagen olietransporten stil en kon het personeel niet aan het werk. De circa tachtig actievoerders vertrokken vrijwillig na tussenkomst van de politie. Niemand is hierbij aangehouden. Later was er ook nog een blokkade bij de raffinaderij van ExxonMobil in Pernis.

In Papendrecht bezette een groep activisten vlak voor het middaguur het hoofdkantoor van baggeraar Boskalis. De actievoerders hielden vrijdag ook een demonstratie in Schiedam bij SBM Offshore, een bedrijf dat gas- en olieplatforms bouwt.

Tot aan de aanhoudingen verliepen de protesten vreedzaam en zorgden nauwelijks voor problemen. De politie, die met tientallen mensen aanwezig was, hoefde behalve bij de Regentessebrug niet in te grijpen.

Extinction Rebellion voert deze week actie in en rond Rotterdam en komende maandag ook op andere plaatsen in het land. Donderdag was er al een protestmars met naar schatting duizend deelnemers door het centrum van Rotterdam.

De naar eigen zeggen soms 'disruptieve' acties duren nog tot en met komende dinsdag, belooft de groep. Extinction Rebellion wil dat de fossiele energiesector verdwijnt uit Nederland en eist dat de "miljarden aan overheidssubsidies aan die energiebedrijven worden stopgezet. Ieder mens heeft recht op een veilige leefomgeving, een duurzame baan en woning en op groen vervoer", schrijven de activisten.


Door: ANP | Foto: Pixabay