Femke Mooren Quartet wint 1e prijs tijdens Finale Jazz Concours

20 November 2023, 17:26 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
MajankaFotografie
Femke Mooren.

Het Femke Mooren Quartet heeft een 1e prijs gewonnen tijdens de landelijke finale van het Prinses Christina Jazz Concours. De Rotterdamse band rondom frontvrouw en saxofonist Femke Mooren mag op festivals optreden en wint een professionele studio-opname.

De jonge talenten kregen hun prijs uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk. Het Jazz Concours is de enige landelijke competitie voor jazz en aanverwante muziekstijlen voor jongeren van 12 t/m en 21 jaar. Het Prinses Christina Concours biedt deelnemers o.a. een leertraject aan: het maken van een video, feedback van professionele muzikanten en een kans om op het podium staan. De jury bestond dit jaar uit gerenommeerde jazzmuzikanten zoals fluitist Ronald Snijders, bigband-grootheid Ruud Breuls en hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Sylvi Lane. De presentatie lag in handen van NPO Radio 2 presentator Carolien Borgers.

Prijzen
Met het uitreiken van prijzen stimuleert het PCC finalisten in hun muzikale ontwikkeling. Zo mogen de winnaars optreden op nationale en internationale podia en spelen zij op verschillende muziekfestivals, zoals het Amersfoort Jazz Festival en de ZomerJazzFietsTour. Ook mogen zij concerten geven in verschillende concertzalen, theaters en media. De finalisten van het concours worden beoordeeld in verschillende leeftijds- en opleidingscategorieën. Femke (saxofoon), Eva (contrabas), Kasyfi (piano) en Laurens (drums) vielen in de 2e categorie van 16 t/m 21 jaar en studeren aan het conservatorium. Volgens de jury zijn hun eigen composities helder en direct aanspreekbaar voor het publiek.

Ook geven ze elkaar veel ruimte om te schitteren binnen de band. Femke Mooren zelf is daarnaast winnaar van de Women in Jazzprijs, een speciale prijs voor het vrouwelijke talent dat het meest opviel in de competitie. De prijs werd uitgereikt door zangeres en voorvechter van de positie van vrouwen in jazz, Fleurine Verloop.