'Eerste actie van Verkeersaso Team op de Meent al een succes'

24 June 2023, 17:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Net zoals als 86% van de Rotterdammers ergert wethouder Vincent Karremans zich ook aan verkeersaso’s. Deze week kondigde de gemeente aan deze automobilisten aan te zullen gaan pakken. De eerste actie van het Verkeersaso Team was vrijdag op de Meent al een succes. ‘’Aan werk geen gebrek, enorm veel verkeersaso’s gepakt in een paar uur tijd’’, aldus de wethouder.
 
Vincent Karremans: ‘’Hard optrekkende auto’s waardoor op een terras op de Meent niet meer kan horen wat je vrienden zeggen, auto’s die met zoveel geluid langs komen racen dat je kinderen die je net op bed hebt gelegd weer wakker worden en Rotterdammers die van hun sokken worden gereden door automobilisten die 70 km/u rijden op een weg waar je 30 km/u mag. Terwijl jij je keurig aan de regels houdt, verpest een relatief kleine groep verkeersaso’s voor heel veel Rotterdammers het leefklimaat en brengt de verkeersveiligheid in gevaar. En waant zich onaantastbaar. Dat tolereren we niet meer langer in Rotterdam. We gaan verkeersaso’s veel harder aanpakken. De pakkans van - én consequenties voor verkeersasociaal gedrag gaat flink omhoog’’.
 
De wethouder somt de volgende punten op uit die aanpak: We hebben als eerste gemeente in Nederland een ‘verkeeraso team’ opgericht bij Toezicht & Handhaving die gaan handhaven op het veroorzaken van ‘onnodig geluid’ door automobilisten en motorrijders. Verkeersaso’s worden geregistreerd en bij herhaalde overtredingen krijgen ze een last onder dwangsom van €500 aan hun broek en/of mogelijk een wijkverbod. We gaan afspraken maken met autoverhuurbedrijven en willen (vaak Belgische en Duitse) gehuurde auto’s in beslag kunnen nemen als ze niet door de persoon worden bestuurd die de auto ook daadwerkelijk heeft gehuurd (wat vaak het geval is)’’.

Karremans: ‘’Daarnaast gaan we ook aan de slag met waarschuwingsbrieven, geluidsflitsers, het uitbreiden van bevoegdheden voor BOA’s, fysieke afsluitingen en meer. En dit is nog maar het begin’’.