Droevige aanblik van de Luchtsingel in Rotterdam na brand

10 July 2024, 16:09 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Het is voor veel treinreizigers vanuit de Willemsspoortunnel in Rotterdam de eerste aanblik op de stad, de trappen van de Luchtsingel en het daarachter gelegen oude perron van station Hofplein (nu de Hofbogen). De zijwand wordt periodiek opgesierd met graffiti en biedt een wisselende aanblik. Aan die wand zit de trap op- en afgang naar de Luchtsingel.

Deze trap is na de brand van afgelopen week zwaar beschadigd en zal volledig moeten worden vervangen. De wandelroute over het spoor tussen Hofdijk en de Couwenburg, richting Hofplein is daardoor op dit moment onmogelijk. De trap richting Hofdijk oogde recent gevaarlijk en kwetsbaar en onderaan de trap was het een geweldige chaos met kapotte flessen en oude vergane tuinstoelen. De Luchtsingel kampte de laatste jaren met allerlei vormen van verloedering door achterstallig onderhoud en verfwerk, maar ook door verloedering als gevolg van daklozen/zwervers die er vaak de nacht doorbrengen met allerlei rotzooi tot gevolg.

De Luchtsingel, een houten verbinding over het spoor was een Stadsinitiatief in 2012 werd met open armen ontvangen en in 2015 geopend, het werd een place to be. In veel reclames en promotie voor de stad werd de Luchtsingel gebruikt en aangeprezen als een hippe hotspot in verbinding met horecagebied de Hofbogen. Na de eerdere berichten over de verloederde Luchtsingel hadden de bedenkers van de Luchtsingel, het  ontwerpbureau ZUS toegezegd, dat het goed gaat komen met het onderhoud en kreeg een deel van de loopbrug een verfbeurt.

Ook de gemeente deed toezeggingen voor onderhoud en onderzoekt op dit moment hoe de loopbrug is in te passen in toekomstige bestemmingsplannen van de omgeving. Vraag is nu hoe er omgegaan wordt met de grote schade die de brug heeft opgelopen, in ieder geval is deze handige loopverbinding voorlopig afgesloten.