Dit is na brand over van boerderij De Gouden Leeuw aan Pascalweg

24 September 2023, 14:01 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rene Dons

Dit over na de fikkse brand in de nacht van zaterdag op zondag van boerderij De Gouden Leeuw aan de Pascalweg op de grens van Rotterdam en Barendrecht. Het pand is na jarenlang verwaarlozing, onuitgevoerde plannen en duistere zaakjes afgefikt.

Het pand is in zeker opzicht een van de oudere gebouwen in het gebied Rotterdam Zuid maar heeft geen beschermde status.
Boerderij De Gouden Leeuw (hij staat net op Rotterdams grondgebied) heeft een verleden dat terug gaat tot de rijke Dordtse regent Mr. Sanuel Everwijn (1631-1694). Hij was onder meer burgemeester van Dordrecht.

Tekst gaat door onder de foto.


Everwijn trouwde in 1664 Cornelia de Roovere(1643 – 1727), afkomstig uit een andere rijke Dordtse familie met belangen in Barendrecht. Rijke families belegden destijds hun geld vaak door het kopen van boerderijen en land. Samuel en Cornelia lieten in boerderijen die zij kochten een ‘alliantiewapen’ inmetselen. Het wapen bestaat uit de wapens van hun families.
Het alliantiewapen is nog steeds terug te vinden op boerderijen als Dorpzicht in het oude centrum van Barendrecht en Reestein in Rhoon.

Tekst gaat door onder de foto.


Ook in de muur van boerderij De Gouden Leeuw is het wapen te zien. Aardig de boerderij was in de 19e eeuw door brand verwoest en werd herbouwd door eigenaar de Zwaal. De wapensteen was toen zoekgeraakt, werd gelukkig weer teruggevonden en herplaatst. oerderij De Gouden Leeuw heeft intussen al lang geen agrarische functie meer, de boerderij ligt naast Tuincentrum Meijer aan de Kooiwalweg en langs de Pascalweg, vlakbij de (Wester)Hordijk en het Zevenbergse Dijkje en was tot 2002 eigendom van Hans Zwaal, zoon van Huib Zwaal.

Vader Huib Zwaal (geb. 1887 IJsselmonde) getrouwd met Aagje Plaisier (geb. 1889 Ridderkerk) had naast zijn boerenbestaan een belangrijke positie als heemraad van polder Smeetsland en meester Arend van den Woudensland, allemaal historie.