Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog. Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook Diergaarde Blijdorp bezoeken.
Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Alice Winterswijk brengt hier een ode aan de veerkracht van haar opa – en van de stad. Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door duizenden bommen. De stad ligt volledig in puin en ook Diergaarde Blijdorp is geraakt. De verblijven zijn ingestort of afgebrand, dieren ontsnappen en zoeken hun toevlucht in de stad. De zeeleeuwen zwemmen in de Westersingel, er zitten apen in een café en rennen zebra’s over de Coolsingel. Dierenverzorger Janus van den Berg is erbij en probeert zoveel mogelijk dieren te redden.
Alice Winterswijk: “Mijn opa zal best wel moeilijke momenten hebben gekend, maar dat was snel over stappen en de rest van de dieren in veiligheid brengen. Dat ging door.”
De rest van de oorlog blijft Janus zich in het diepste geheim inzetten voor het verzorgen van onderduikers, die zich verschuilen in de stallen van het kamelenverblijf.
Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”
Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie is een productie van de NTR.