Albert de Booij (74), oprichter van Speakers Academy, overleden

20 June 2022, 13:32 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Portret in Bedrijf

Albert de Booij, oprichter en oud-directeur van Speakers Academy in Rotterdam, is op dinsdag 14 juni onverwacht overleden. Albert heeft met zijn volhardende ambitie de markt voor sprekersbureaus ontwikkeld, neergezet en bepaald. Zijn visie en betrokkenheid zal gemist worden. Albert was getrouwd met de Argentijnse kunstenares Solange de Booij-Kirschen. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Albert de Booij was een groot muziekliefhebber, muzikant, schrijver en jazzpianist die met zijn pianomuziek mensen kon raken. Hij was ook de zoon van de bekende Rotterdamse zanger met dezelfde naam. Albert de Booij trad niet in zijn voetsporen, maar werd in Rotterdam en daarbuiten zeer succesvol als ondernemer. Hij begon zijn carrière met het organiseren van internationale evenementen en congressen met grote artiesten als onderdeel van het programma. In 1975 richtte hij daarvoor De Booij Party & Congres Architecten op.

Gaandeweg realiseerde hij zich dat er in de markt van zakelijke bijeenkomsten naast entertainment steeds meer behoefte was aan kennis, ideeën en inhoudelijke content. In 1997 richtte hij daarom Speakers Academy op. Gedreven door zijn visie heeft hij samen met het toegewijd team de Nederlandse markt voor sprekersbureaus geopend en ontwikkeld. Speakers Academy® sloeg onder Albert ook de vleugels uit buiten Nederland. Het is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste sprekersbureau op het vasteland van Europa. Speakers Academy viert dit jaar het 25-jarig jubileum.

Albert de Booij was ook politiek actief. Hij was vanaf het begin Fortuyn zijn politieke rechterhand. Albert richtte op 10 februari 2002 samen met Pim en Peter Langedam en John Dost de LPF op als Fortuyn uit Leefbaar Nederland is gezet. Albert is vanaf dan de geniale campagne mediastrateeg, overal was hij bij, de debatten ook van 6 maart, het taartincident en ja ook bij de moord op het Mediapark in Hilversum liep hij voor Pim en hoorde de knallen uit het pistool van Volkert van der G.. Na de moord trok Albert net, als Peter Langedam, zich terug uit de LPF.