mainImage

Aboutaleb: voor rellen wees geen enkel signaal op geweld

25 november 2021, 19:15 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

In de aanloop naar de rellen vrijdagavond in het centrum van Rotterdam was er geen enkel signaal dat wees op "georkestreerd geweld". "Anders hadden we hier met meer troepen gestaan. We hebben het niet op de juiste wijze ingeschat." Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in de gemeenteraadscommissie op vragen van partijen over de ongeregeldheden waarbij de politie zo in het nauw kwam dat er werd geschoten.

Partijen vragen zich af hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Vijf mensen raakten gewond door kogels. De Rijksrecherche onderzoekt of de verwondingen zijn veroorzaakt door politiekogels. De ongeregeldheden braken uit op de Coolsingel waar een protest tegen de coronamaatregelen zou plaatsvinden.

Aboutaleb wees erop dat er veel onaangekondigde demonstraties zijn in de stad en dat die meestal zonder enige wanklank verlopen. Vrijdag werd volgens hem duidelijk dat het anders zou gaan toen agenten mensen aanspraken en werden aangevallen en hulp van de mobiele eenheid nodig was. "Toen bleek dat de hulp van de ME nodig was, kwamen er ook twee bommeldingen binnen. Dat was bedoeld om politiecapaciteit uit het centrum weg te trekken. We hebben het genegeerd. Het zegt iets over het georganiseerde karakter van die avond."


Door: ANP | Foto: ANP