Barendrechts Dagblad | Aboutaleb sluit alle winkels in Rotterdam vanwege drukte
mainImage

Aboutaleb sluit alle winkels in Rotterdam vanwege drukte

Burgemeester Ahmed Aboutaleb.
27 november 2020, 19:53 uur
Rotterdam & Regio

Het is vrijdagavond zo druk geworden in het centrum van Rotterdam dat burgemeester Aboutaleb heeft besloten voortijdig alle winkels te sluiten. De gemeente zegt dat dit in overleg met de winkeliers is gegaan. "Voor iedereen geldt het dringende advies om het centrum te verlaten", twittert de gemeente Rotterdam.

Het is Black Friday, een dag dat er in veel winkels hoge kortingen gelden. Onder meer Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven riepen al op om niet meer naar het centrum te komen vanwege de drukte.

De NOS citeert burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zegt dat het "onoverzichtelijk en dramatisch druk" was. "Oproepen om niet naar de stad te komen hebben niet geholpen. Verkeersregulatie heeft ook niet geholpen", citeert de NOS hem.

Er is extra politie op de been in de stad. Agenten spreken bezoekers aan en vragen hen het centrum te verlaten. Er zijn vooral jongeren aan het winkelen. De sfeer is rustig. Naast de winkels in het centrum zijn ook de winkels in het Centraal Station gesloten. Een verkoper van riemen en accessoires in een stalletje aan de Lijnbaan werd verrast door de plotselinge sluiting van zijn winkel. "Je moet sluiten, zeiden de wouten. Geen verklaring waarom. Ik heb klanten moeten wegsturen."

Op de regionale omroep Rijnmond zegt de directeur van de winkelondernemers, Dominique van Elsacker, dat de winkels zich zo veel mogelijk aan de regels proberen te houden. Rijnmond schrijft dat weken geleden al werd gemeld dat de Amerikaanse traditie met veel aanbiedingen in de winkels uitgesmeerd werd over de hele week. "Er was vandaag echt niets goedkoper dan op andere dagen", citeert Rijnmond. Het ligt volgens haar aan de manier waarop landelijk reclame is gemaakt voor Black Friday. "De term Black Friday is zo veel geframed waardoor iedereen toch van deze dag uitgaat."


Door: ANP | Foto: ANP