mainImage

Aboutaleb neemt meer tijd voor racisme-onderzoek in politiekorps

24 januari 2023, 10:10 uur
Rotterdam & Regio

Burgemeester Aboutaleb zegt meer tijd nodig te hebben voor overleg met de Rotterdamse politie over de impact van de documentaire De Blauwe Familie, die vorig jaar racisme en discriminatie binnen het korps aan de kaak stelde. Aboutaleb kreeg vragen over die docu van de Partij van de Arbeid en BIJ1, omdat er nadien volgens de beide lokale fracties voor de hoofdpersonen op de werkvloer weinig was veranderd.

De raadsleden Reitema (PvdA) en Megawati (BIJ1) baseerden zich daarbij op uitspraken van de betrokkenen in de NRC. In hun brief aan Aboutaleb herhaalden zij de volgende tekst uit het interview met agent Blokland: ‘’We hebben onze nek uitgestoken en moed getoond door publiekelijk het probleem van racisme binnen de politie aan te kaarten. Toch hebben we geen enkele erkenning of rehabilitatie gekregen."

PvdA en BIJ1 vermoeden dat de kwestie binnen het Rotterdamse korps wordt doodgezwegen. De beide raadsleden vinden bovendien dat het investeren in opleidingen en bewustwording een belangrijk onderdeel is van het bestrijden van racisme en discriminatie binnen de Rotterdamse politie en hebben de burgemeester gevraagd of hij bereid is zich hiervoor hard te maken?

Normaal antwoordt Aboutaleb op schriftelijke vragen over veiligheid vrij snel. In elk geval altijd als eerste van alle leden van het stadsbestuur. Nu heeft hij zelfs meer tijd nodig dan de gebruikelijke vier weken die voor beantwoording van vragen zijn afgesproken. PvdA en BIJ1 vragen namelijk explicieit die erkenning en rehabilitatie voor de klokkenluiders.


Foto: ANP