mainImage

Aantal relschoppers Coolsingel donderdag herkenbaar op tv

29 november 2021, 14:54 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Beelden van verdachten van de rellen op vrijdag 19 november in Rotterdam worden komende donderdag getoond. De politie zet de beelden dan online en ze zijn vanaf 17.00 uur ook te zien bij de regionale omroep in het programma Bureau Rijnmond. Dinsdag over een week zijn ze ook te zien in Opsporing Verzocht op NPO 1. Tijdens de ongeregeldheden op en rond de Coolsingel, die uitbraken na een vreedzame betoging tegen het coronabeleid, werden 49 verdachten opgepakt.

"Het gaat om beelden van een aantal verdachten die de politie eerst een week lang intern heeft bekeken", aldus een politiewoordvoerster maandag. "Wijkagenten en andere politiemedewerkers kregen zo de gelegenheid personen op de beelden te herkennen, zodat we ze kunnen oppakken. Je ziet bijvoorbeeld mensen stenen gooien terwijl ze onherkenbaar zijn. Op andere beelden zien we die personen dan soms wel herkenbaar in beeld."

Normaal gesproken blijven de beelden twee weken voor intern gebruik. Maar vanwege de ernst van de ongeregeldheden gaf het Openbaar Ministerie (OM) toestemming om de beelden al na een week openbaar te maken.

Maandagavond bespreken de 25 burgemeesters die deel uitmaken van het Veiligheidsberaad hoe ze omgaan met de demonstraties tegen het coronabeleid. De laatste tijd grijpen relschoppers betogingen in diverse steden aan om de politie en mobiele eenheid te belagen met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen, ruiten in te gooien en brand te stichten. Onbekend is of demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bij het beraad zullen aanschuiven.


Door: ANP | Foto: Jim Friederich