Barendrechts Dagblad | Aanhoudingen bij actie Extinction Rebellion in Rotterdam
mainImage

Aanhoudingen bij actie Extinction Rebellion in Rotterdam

16 april 2021, 16:11 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

Meerdere activisten van Extinction Rebellion en Animal Rebellion zijn vrijdag aangehouden nadat zij actie hadden gevoerd bij de fabriek van FrieslandCampina op bedrijventerrein Spaanse Polder in Rotterdam. "De demonstranten waren er vanochtend al vroeg en een aantal heeft zich vastgeketend op het terrein", zegt een politiewoordvoerder. Toen zij naar herhaaldelijke verzoeken niet weg wilden gaan, zijn 15 van hen aangehouden.

De politie heeft urenlang met de demonstranten gepraat over hun bedoelingen. "Het werd duidelijk dat ze niet vrijwillig weg zouden gaan", vertelt de woordvoerder, ook niet nadat het bedrijf hen had gesommeerd het terrein te verlaten. "Daarna hebben we hen losgemaakt en één voor één aangehouden. Dat ging in kalme en rustige sfeer." De arrestanten zijn meegenomen naar het bureau.

Bij de actie werden aan verschillende zuiveltanks spandoeken opgehangen met teksten als 'Help de natuur met plantaardige melk' en 'Stem voor de aarde'. Buiten het hek stond een handvol demonstranten en op het terrein zelf zat een groepje op de grond, zo was te zien op een livestream op Facebook. Een van hen was verkleed als koe.

De actievoerders kwamen in het geweer tegen de productie van zuivel, die volgens hen "een grote negatieve impact op zowel het klimaat als de wereldwijde biodiversiteit" heeft. De activisten "roepen Friesland Campina als grootste Nederlandse zuivelcoöperatie op om de productie van dierlijke melk af te schalen en voor 2025 volledig over te schakelen naar de productie van plantaardige melk".

Vrijdagmiddag hield Extinction Rebellion ook een demonstratie op de Koekamp in Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. Daar werden toespraken gehouden waar passanten en mede-actievoerders op 1,5 meter afstand van elkaar, op stoelen en staand of zittend op de grond, naar konden luisteren.


Door: ANP