Wethouder Proos: ''steun de lokale middenstand''

20 April 2020, 16:44 uur
Politiek
mainImage
Ingezonden

De situatie rondom het coronavirus is nieuw voor iedereen, ook voor Barendrechters. In deze interviewserie belichten wethouders vanuit hun portefeuille bezien de actuele ontwikkelingen. Deze keer is het woord aan Arnoud Proos. Hij is binnen de gemeente verantwoordelijk voor Economische Zaken, Wonen en Monumentenzorg.

Waar er voorheen vrijwel wekelijks een bedrijfsbezoek op de planning stond, verlopen de contacten met lokale ondernemers voor Proos nu ook anders. “We proberen dat met elkaar zo goed mogelijk te faciliteren en ondersteunen, telefonisch en online. Ondernemers hebben logischerwijs veel vragen en weten ons daarvoor te vinden. Op de website van de gemeente is veel informatie te vinden en staan ook de mobiele nummers van onze bedrijfscontactfunctionarissen. Barendrecht heeft bovengemiddeld veel ondernemers, dus er worden ook een hoop mensen in onze gemeente geraakt. De situatie verandert per dag. Dat maakt het voor ondernemers lastig, in allerlei sectoren. Er is paniek en bezorgdheid over het voortbestaan van het bedrijf, maar ik bespeur ook veel veerkracht en innovativiteit. Dat varieert van een bezorgdienst op poten zetten, online producten aanbieden en nieuwe doelgroepen aanboren. Helaas is er niet voor iedereen een plan B. Een taxibedrijf heeft geen alternatieven, om maar een voorbeeld te noemen. Zo zijn er talloze ondernemers die met de handen in het haar zitten en zich zorgen maken om hun bedrijf en alle medewerkers die thuis maandelijks voor brood op de plank zorgen. Er is veel onzekerheid. Niemand weet immers hoe lang deze situatie gaat duren.”

Overbruggingsregeling
De maatregelen die vanuit het kabinet zijn genomen om ondernemers en ook zzp’ers te ondersteunen is voor velen een noodzakelijk steuntje in de rug. “Maar niemand weet of het uiteindelijk genoeg is. Luisteren naar signalen vanuit de samenleving en daar zo goed en snel mogelijk beleid op voeren is het devies. Ook binnen de gemeentegrenzen. In Barendrecht willen we ondernemers en zzp’ers helpen door ze uitstel te geven op betaling van de gemeentelijke belastingen. Ook kunnen zzp’ers die in acute financiële problemen dreigen te raken op de website van de gemeente een aanvraag indienen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze nooduitkering bedraagt maximaal 1500 euro per maand.” Waar veel bedrijven en zzp’ers in zwaar weer verkeren, draaien ze in de supermarkt juist overuren. “Onlangs ben ik met burgemeester Jan van Belzen op bezoek geweest bij twee grote supermarkten om onze waardering te uiten over het vele, belangrijke werk dat daar wordt verricht. Ik zou Barendrechters op willen roepen om lokaal hun boodschappen of inkopen te doen, om op die manier de plaatselijke middenstand te steunen. Dat kan net het verschil maken voor bijvoorbeeld een groenteboer of kledingzaak. Uiteraard wel alleen wanneer dit veilig kan en met inachtneming van de opgelegde maatregelen.”

Woonbehoefte blijft
Wat de coronacrisis gaat doen met de huizenmarkt, is voor Proos koffiedik kijken. “Het aantal bezichtigingen neemt al flink af. Dat heeft te maken met de financiële onzekerheid waarin velen nu verkeren. Toch staat als een paal boven water dat de woonbehoefte blijft. Binnen de huidige collegeperiode is daarom nog steeds het streven om 750 woningen bij te bouwen. De recessie gaat er komen en het verandert veel. Maar het zou niet moeten betekenen dat er nergens meer een schop de grond in gaat.”


Door: Barendrecht.nl