Barendrechts Dagblad | Verdeeldheid in coalitie over Het Kruispunt

Verdeeldheid in coalitie over Het Kruispunt

mainImage

Er is geen eensgezindheid bij coalitiepartijen over de manier waarop de partners in Het Kruispunt de komende jaren in willen gaan. In een commissievergadering van de gemeenteraad werd het voorstel voor de vernieuwde businesscase dinsdagavond besproken. De ‘bewoners’ van het goudgele gebouw aan het begin van de Middenbaan willen een efficiencyslag maken om meer resultaten uit de samenwerkingsmogelijkheden te halen. Ook hebben Theater het Kruispunt en de Bibliotheek AanZet een herstelsubsidie aangevraagd van zo’n 111 duizend euro.

Lof voor de nieuwe plannen is er bij D66, PvdA, GroenLinks. Minder positief over de planvorming zijn coalitiepartners VVD, CDA en CU/SGP, die overigens wel aan hebben gegeven tevreden te zijn over de inhoudelijke programmering van het gebouw. Ook bij oppositiepartij Echt voor Barendrecht is draagvlak. De drie ontevreden coalitiepartijen missen details en zien graag meer mogelijkheden tot controle en sturing.

‘’Ik heb veel businesscases gezien, je gaat dan uit van een nul positie. Dit is misschien niet eens een businesscase te noemen. In dit plan zou het gebouw één dag extra per week opengaan, maar wat gaat die extra dag ons brengen?’’, vraagt Arno Schippers (CDA) zich af. Schippers kreeg bijval van Martijn van Meppelen Scheppink (CU/SGP). ‘’We willen vooral zekerheid dat er de komende jaren geen geld bij moet komen. Wat gaat ons het extra geld bieden? Ook het probleem met de horeca is nog niet opgelost. Er zijn nog te veel risico’s.’’ Van Meppelen Scheppink besloot zijn betoog met een advies aan het college van B&W: ‘’Neem deze businesscase terug, kijk naar de kostenbesparing en zet meer in op ondernemerschap.’’

Ook de VVD vroeg wethouder De Jonge om met meer details over financiën te komen.

Stukken positiever is D66: ‘’Onze avond in Het Kruispunt laatst was een sterretje op de kalender. Ik voel me happy als ik daar ben. Het maakt blij en het gebouw verbindt. Deze plannen laten een goede start zien’’, aldus burgerraadslid Marianne Tijssen-Humme.

Ook Winnie Hofland sprak namens de PvdA lovende woorden uit over de nieuwe plannen. Wel mist Hofland in het plan extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen: ‘’Voor deze doelgroep zit een avondje theater er helaas nog niet in.’’

Raadslid Els Schaap van Echt voor Barendrecht ziet kansen, met name om de horeca in Het Kruispunt te laten slagen. ‘’De afspraken die nu gemaakt worden dragen daaraan bij’’. Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) complimenteerde de partners over de onderlinge werkwijze om te komen tot de nieuwe businesscase en de wijze waarop cultureel ondernemerschap bedreven wordt.

Oppositieleider Lennart van der Linden (EVB) zag zijn kans schoon om gebruik te maken van de verdeeldheid binnen de coalitiepartijen en sprak de interrumperende woorden: ‘’Voorzitter, we hebben toch een duidelijke meerderheid? Laten we gaan stemmen.’’

CDA, VVD en CU/SGP hebben aangekondigd met aanvullende schriftelijke vragen te komen voor de begrotingsbehandeling in november.